Erzsébet
1 °C
4 °C

Megtalálták a Szlovákia fölött lelőtt Horváth Györgyöt

2009.11.27. 16:56
A szlovákiai Búcs község határában most előkerült csontok, öltözékrészletek és roncsdarabok alapján valószínűsíthető, hogy azt a Messerschmitt 109-es típusú német gyártmányú vadászgép maradványait ásták ki a földből, amellyel Horváth György 1945. február 19-én felszállt a veszprém-jutas-i repülőtérről.

E téren eddig példátlan nemzetközi összefogás eredményeként egy II. világháborús légi ütközet során eltűnt magyar pilóta földi maradványait és gépének roncsait tárták fel szlovák és magyar kutatók nemrégiben Szlovákiában – jelentette be szolnoki sajtótájékoztatón Koller József alezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese.

A felfedezés jelentőségéről az alakulat égisze alatt működő repülőmúzeum munkatársa, Magyarország egyik legismertebb roncskutatója beszélt. Magó Károly elmondta: napjainkban még mindig mintegy huszonöt olyan magyar pilóta sorsa ismeretlen, akik a II. világháborúban tűntek el. Az azóta eltelt bő hatvan esztendőben közülük mindössze tíz katonát tudtak exhumálni a szakemberek. Az most először, a szlovákiai Búcs község határában fordult elő, hogy külföldön lezuhant repülőgép roncsaiból előkerült magyar pilóta földi maradványait nemzetközi együttműködésben szabadítják ki.

1960-ban már megtalálták egyszer a gépet

A tényleges feltárás előzményeihez azonban hozzátartozik, hogy a repülőgép roncsait először az 1960-as években szántás közben találták meg helyi gazdálkodók. A motort akkoriban ki is emelték, ám a kutatás ezt követően hosszú ideig abbamaradt, tette hozzá Zsákovics László, a projekt egyik szlovákiai közreműködője.

Végül bő egy hónapja szlovák és magyar roncskutatók közösen láttak újra munkához. Mintegy negyven köbméter földet rostáltak át az utolsó morzsáig, hiszen a legapróbb ruhafoszlányra, vagy fémszilánkra is szükségük lehetett a gép és a pilóta azonosításához.

Az előkerült csontok, öltözékrészletek és roncsdarabok alapján a szakértők megállapították, hogy minden valószínűség szerint azt a Messerschmitt 109-es típusú német gyártmányú vadászgépet ásták ki a földből, mellyel Horváth György szállt fel 1945. február 19-én a veszprém-jutas-i repülőtérről. Az akkor 23 esztendős hadnagy egy szovjet repülőgépek ellen indult légitámadás résztvevőjeként kapott találatot és halt hősi halált.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

DNS-vizsgálat lesz

A vasvári fiatalemberről évtizedeken át hiába várt újabb hírt családja. Eltűntnek nyilvánították, de bizonyosat senki sem tudott róla – egészen mostanáig, fogalmazott Magó Károly, aki szerint e kutatás legnagyobb sikere a magyar résztvevők számára az, hogy egy bátor katona tragikus története végre lezárulhat. Ehhez már csak annyi szükséges, hogy a hamarosan hazatérő csontokon DNS-vizsgálatot végezzenek, melyet az elhunyt hadnagy ma is élő, hetvennégy esztendős húgának DNS-mintájával fognak összevetni.

A maradványoknak a család ezt követően megadhatja a végtisztességet, míg a repülőgép előkerült darabjai Szlovákiában lesznek kiállítva.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?