Aliz
6 °C
14 °C

Öt fontba fogadott Eisenhower és Montgomery a világháború végére

2010.01.20. 16:48
Mai értéken számolva 52 ezer forintja bánta a későbbi amerikai elnöknek, hogy túlságosan bízott az Overlord hadművelet sikerében. A két tábornok közti fogadást dokumentáló papírt most árverésre bocsátják.

A második világháború hadműveleteinek két fontos szövetséges figurája, Bernard Montgomery (a brit sereg egyik tábornoka, az észak-afrikai hadjáratban Rommel legyőzője, a Híd túl messze van című filmben szereplő Market Garden hadművelet vezetője) és Dwight Eisenhower (a normandiai és szicíliai partraszállás egyik vezetője, későbbi amerikai elnök) 1943 őszén fogadást kötött arra, hogy a szövetséges csapatok mikor érik el Berlint.

Eisenhower annyira bízott a szövetséges haderőben, és az Overlord hadművelet sikerében, hogy 1944 karácsonyára tippelte Berlin elestét, és erre öt fontot (mai értékén 170 font, vagyis nagyjából 52 ezer forint) tett fel Montgomery ellenében, aki azt mondta, hogy csak karácsony után fog véget érni a háború az európai hadszíntéren. Végül utóbbi nyert, amit Eisenhower az emlékirataiban meg is említ.

A fogadást megörökítő dokumentum Eisenhower egyik főtisztje, a fogadás tanújául szolgáló Ernest Lee ezredes birtokában maradt a háború után. A Lee család most, az ezredes özvegyének halála után hat hónappal úgy döntött, árverésre bocsátja a papírdarabot, amin a két tábornok aláírása, és a fogadás rövid leírása szerepel. Az árveréstől 20 ezer dolláros (3,8 millió forint) bevételt várnak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?