Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Páratlan ezüstlelet Hódmezővásárhelyen

2010.02.01. 15:56
Lakossági bejelentés alapján végeztek leletmentést a Tornyai János Múzeum régészei Hódmezővásárhelyen, és a munka során egy 16. századi, a tizenöt éves háború utolsó harmadában elrejtett, 67 ezüst tallérból álló leletegyüttes bukkant fel.

Az éremveretek egy bőrből készült erszényben lehettek elrejtve. Erre utal az a virág alakú aranyozott bronz veret, mely az érmek közeléből került elő és egyértelműen a török korból származik. A veretek nagy részét egy körülbelül száz négyzetméteres területen tárták fel a Tornyai-múzeum munkatársai – írja a múzeum közleménye.

Fotók: Mult-kor.hu
Fotók: Mult-kor.hu

„A pénzek legnagyobb része a szántásból került elő, mindössze 10-25 centiméter mélységben. Ebből arra következtetünk, hogy egykori tulajdonosa nem ásta el, esetleges csak elkaparta, vagy egy fa odvába rejthette el a kincsét” – mondta Csányi Viktor régész.

HMVH Kingec eremlelet 63 C

A veretek 1534 és 1594 között készültek, döntően a Német-Római Császárság területén. Egy tallért Báthory Zsigmond erdélyi fejedelem uralkodása idején, 1593-ban Erdélyben vertek. A leleteket a Tornyai János Múzeum a közgyűjtemény felújítását követően időszaki kiállítás keretében tárja a nagyközönség elé.