Lehel
17 °C
27 °C

Négyezer éves hajból emberi arc

2010.02.11. 15:35
A Koppenhágai Egyetem kutatói egy négyezer éves hajcsomóból fejtették meg egy grönlandi ősember teljes géntérképét, és így rekonstruálták megjelenését, életmódját és származását.

A hajcsomót 1986-ban találták a régészek Qeqertasussuk-ban, Grönland nyugati partvidékén. A vele együtt megtalált leletekből a tudósok úgy vélik, az ősember egy hajvágás során szabadult meg a négy hajtincstől, amelyet 20 évig egy műanyag zsákban őriztek a Dán Nemzeti Múzeumban, mielőtt a koppenhágai kutatók ráakadtak volna.

Dr. Willerslev DNS-kutató talált rá a mintára, miután két hónapig kutatott használható minták után Grönlandon, ám nem talált semmilyen emberi maradványt, mivel az itt élők valószínűleg a vízre bocsájtva temették halottaikat. A hajcsomóról akkor szerzett tudomást, amikor egy barátjának elpanaszolta balszerencséjét, akinek apja találta meg két évtizeddel korábban a leletet.

A DNS olyan jó állapotban őrződött meg, hogy a Dr. Morten Rasmussen által vezetett kutatók képesek voltak az ősember teljes géntérképét megfejteni. Ez a világon a kilencedik feltárt emberi génállomány, és a legelső, amely egy ősemberhez tartozik.

Észak-amerikai eszkimók Ázsiából

Az elemzés során fény derült arra, hogy a grönlandi ősember egy Saqqaq-nak nevezett paleo-eszkimó kultúrához tartozott, és hogy génjei alapján népe legközelebbi rokonai a Szibéria legkeletibb részén élő csukcsi népcsoport tagjai. Ennek köszönhetően fény derült arra, hogy Szibéria és Észak-Amerika között körülbelül 5500 évvel ezelőtt lezajlott egy olyan népvándorlási hullám, amiről a kutatóknak eddig nem volt tudomásuk, amely során a csukcsi nép egy része Grönlandra települt át.

Michael H. Crawford, a sarkköri népek szakértője elmondta, hogy ezelőtt soha nem akadtak a Saqqaq kultúra nyomára Észak-Amerikában. Mivel a kontinenst Szibériával összekötő földhíd a vándorlás idején már víz alá került, a népcsoport valószínűleg télen kelt át Alaszkába a befagyott tengeren. Egy másik elmélet szerint azokat a csónakokat használták, amiket eredetileg a halak és fókák vadászatához készítettek. A későbbiekben sem vándoroltak a sarkköri vidéknél délebbre, mivel egyrészt a déli területeken ekkor már valószínűleg az inuitok éltek, másrészt jobban alkalmazkodtak az arktiszi feltételekhez.

Barna szem és száraz fülzsír

Inuk - Nuka Godfredsen alkotása
Inuk - Nuka Godfredsen alkotása

A grönlandi Saqqaq eszkimó - akit az Inuk névre kereszteltek, mely grönlandi nyelven embert jelent - géntérképe olyan teljes, hogy a kutatók mostanra képesek voltak meghatározni hogyan nézhetett ki és milyen betegségekre lehetett hajlamos. Az eredmények szerint Inuk vastag szálú, sötét hajjal született, viszont hajlamos volt a kopaszodásra. Erős haját az ún. EDAR gén kelet-ázsiában előforduló variánsának köszönhette, olyan vastag szálú haja volt, tincseit megtalálásakor először egy medve szőrének gondolták. Valamint barna szeme volt, amelyet szintén ázsiai őseitől örökölt, egy másik gén pedig azt is elárulja, hogy Inuknak száraz fülzsírja volt, ahogyan az az ázsiai és amerikai bennszülött népek tagjainak is.

A kutatók elmondták azt is, hogy Inuk metabolizmusa és testtömege arra utal, hogy tökéletesen alkalmazkodott a hideg klímához. Dr. Rasmunssen ironikusnak tartja, hogy bár Inuk génjeinek köszönhetően kopaszságra volt ítélve, mégis az egyetlen, ami fennmaradt belőle, az a haja. A kutatók azt gondolják, az ősember fiatalon halhatott meg.

A tudósok korábban azt gondolták, hogy a DNS csak a hajhagymában, a sejtekben és a hajszálak gyökereiben található meg, és nem a keratinban, amelyből a hajszálak állnak. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a sejtek beépülnek a hajszálakba, ahol a keratin elzárja és megőrzi a DNS-t.

Annak dacára, hogy Inuk hajának köszönhetően a kutatók rengeteget tudtak meg a Saqqaq kultúráról, még mindig rejtély övezi azt a kérdést, hová tűntek el nyomtalanul. Willerslev professzor így nyilatkozott a BBC-nek: "Lehetett egy klímaváltozás, lehetett az újonnan érkező népcsoportokkal való vetélkedés következménye... Valójában fogalmunk sincs."