Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

Eva Braun nem volt ártatlan virágszál

2010.03.22. 10:48
A Harmadik Birodalom történészei jelentéktelen figuraként kezelték Eva Braunt, de új életrajza szerint a fiatal nő, akit két nappal közös öngyilkosságuk előtt feleségül vett Adolf Hitler, egyáltalán nem volt olyan ártatlan szőkeség, amilyennek lefestették.

Eva Braun 17 éves volt, amikor 1929-ben először találkozott a náci vezetővel. "Korántsem volt olyan szende és engedelmes, mint amilyennek gyakran lefestették a dokumentumfilmekben és a korral foglalkozó könyvekben"–- mondta Heike B. Görtemaker, aki a hét végén mutatta be könyvét. Az Eva Braun: Élet Hitlerrel (Leben mit Hitler) című kötet ismét felkeltette az érdeklődést a nő iránt, aki 33 éves volt, amikor 1945-ben Hitlerrel együtt véget vetett életének a Führer bunkerében. A német tévék és rádiók dokumentumműsorokat sugároztak a könyv alapján, amely új fényt vet a történelem e mellékszereplőjére. Játékfilmet is terveznek az új életrajz felhasználásával.

"Az emberek mindig azt gondolták róla, hogy nem több egy vonzó nőnél, aki történetesen egy szörnyetegbe szeretett bele, ám Braun fontos szerepet játszott Hitler belső körében" – mondta a 45 éves Görtemaker külföldi újságírók egy csoportjának. "Nem mondhatom, hogy befolyásolta a politikai döntéseket, de az sem állja meg a helyét, hogy ártatlan virágszál, valamiféle ostoba szőkeség lett volna".

Görtemaker könyvében leírja, hogy miként használta fel Eva Braunt Heinrich Hoffmann, Hitler fényképésze. A fiatal nőt Hoffmann oktatta a fotós szakmára. Eva Braun ebben az időben találkozott az akkor 40 éves Hitlerrel, és Hoffmann számára jól jött a náci párt vezetőjével kialakult kapcsolata, mert így a diktátorról magánfelvételekhez jutott – ugyanis az osztrák származású diktátor megengedte a nőnek, hogy fotókat készítsen róla, sőt még azt is, hogy filmezze.

"Eva eladta az általa készített felvételeket Hoffmannak, így létrehozta a maga kis üzletét Hitler belső környezetében" – állította Görtemaker, aki történészként évekig dolgozott az életrajzon.

Nem tudni, volt-e szex

A szerzőt megkérdezték, talált-e bármiféle bizonyítékot arra, hogy a Führer és Braun között szexuális kapcsolat volt – ezt ugyanis sokan kétségbe vonják a témát feldolgozó korábbi filmekben és könyvekben. "Mindig ez volt a nagy kérdés. Hitler nem hagyott ránk erre vonatkozó bizonyítékot" – válaszolta Görtemaker.

1945 áprilisában, amikor a szovjet csapatok behatoltak Berlinbe, Adolf Hitler és Eva Braun összeházasodtak, majd két nap múlva végett vetettek életüknek. Götemaker szerint Eva támogatta Hitler öngyilkossági szándékát, erről tanúskodnak saját levelei is. A legutolsóban, amelyet nővérének írt, arra kérte őt, hogy őrizze meg Hitlerrel folytatott levelezését, hogy az emberek tudomást szerezzenek kettejük kapcsolatáról.

"Azt akarta, hogy a történelem megőrizze a nevét. A média fölötti náci ellenőrzés ugyanis azzal az eredménnyel járt, hogy a háború vége előtt igen sok németnek sejtelme sem volt Eva létezéséről" – mondta az új életrajz szerzője.

Görtemaker kifejtette: könyve beilleszkedik azokba az új kutatásokba, amelyekből kitűnik, hogy a nők nem csupán áldozatai voltak a harmadik birodalom bűneinek, ahogy a közhit tartja, hanem sokan közülük a bűnök elkövetői közé tartoztak.