Zoltán
-4 °C
9 °C

Hologramokkal kel új életre Pompeji

2010.06.02. 11:54
Új épületeket nyitottak meg a pompeji ásatásokon, és a technológiának köszönhetően életre kelnek a villák ókori lakosai is.

Julius Polybios pompeji szenátor fehér tógában, olaszul köszönti a látogatókat egykori otthona bejáratában. Háromdimenziós hologram kelti életre családjával együtt az időszámításunk után 79-ben a Vezúv kitörésekor meghalt villatulajdonost, és hangok, zajok (a rabszolgák kiabálása, a szökőkút vízcsobogása), falra vetített tárgyak, rekonstruált bútorok segítenek megérteni, hogyan is éltek Pompeji lakói a várost betemető vulkáni esőig.

A régészet a technológiával egyesült a pompeji ásatásokon, ahol egymás után nyitják meg kapuikat a hosszú restaurálással újjávarázsolt ókori épületek. A Bőségről elnevezett főúton áll a Polybius-ház, melyben az üszkössé égett bútorok alapján a régészek újra be tudták rendezni az ókori villa konyháját is.

A látogatókat Polybius kíséri teremről teremre egészen addig a helyiségig, ahol családja és szolgái közül 13 ember halt meg. A Vezúv kitörésekor itt vesztette életét a felesége kezét szorító Polybius is és egy gyermekét váró, 16 év körüli lány.

Az egykori lakosok hétköznapi életét, a természeti katasztrófával szembeni magatartását mutatja be a Szemérmes szerelmesek háza is. A pékséggel egybekötött lakóház arról a párról kapta a nevét, mely az egyik freskón szemérmes csókot vált. Itt a turisták egyenesben követhetik a régészek által végzett munkát. Az épület érdekességének számít a mai pizza sütésére is alkalmas kemence és az öszvérek mumifikált tetemét őrző istálló.

"Pompeji él" – hangoztatta az ásatási terület élére kinevezett kormánybiztos, Marcello Fiori, cáfolva  a nemzetközi szakmai körökben a pompeji régészet hanyatlásáról szóló híreket. Nyitás elôtt áll Lucius Vetutius Placidus meleg italokat áruló üzlete és a nagy színház, melyet június 10-én koncert avat fel, Riccardo Muti karmester vezénylésével.

A villák látogatásához 5 eurós különjegyet kell váltani, kötelező online helyfoglalással. Újdonság a megvilágított ásatások éjszakai látogatása, valamint a gyalogos vagy biciklis körtúra, azokon az egykori várost övező földutakon, melyeket az ókori és mai pompeji parasztok használtak és használnak most is. Hogy Pompeji él, azt a régészeti területen szüretelt Villa dei misteri nevű bor is bizonyítja, és az a kert, mely a Festők villájában talált ókori pollenekkel és gyökerekkel virágzott újra.