Gizella
9 °C
14 °C

4500 éve is szerették a tisztaságot

2010.07.21. 11:15
Szerették a tisztaságot annak a 4500 éves háznak a lakói, amelyre Nagy-Britanniában, Wiltshire grófságban a hatalmas újkőkori helyszín, a Marden Henge feltárása közben bukkantak a régészek.

Az Avon folyó közelében, Devizes mellett található Marden Henge Nagy-Britannia legnagyobb prehistorikus építménye, amely 10,5 hektáros területet foglal el. Délre helyezkedik el Stonehenge, északra pedig egy másik újkőkori helyszín, Avebury.

Az újkőkori helyszín jelentős része megsemmisült a mezőgazdaság és a talajerózió következtében. Eltűnt az évezredek folyamán a hatalmas kövekből emelt körépítmény is, amely a feltételezések szerint tízszer akkora lehetett, mint Stonehenge köre. A légi felvételeken azonban látható egy kör alakú "képződmény. Az English Heritage örökségvédelmi szervezet által kezdeményezett hathetes ásatások során a régészek most be kívánják bizonyítani, hogy Marden Henge sokkal jelentősebb kultikus hely volt, mint Stonehenge vagy Avebury írja a BBC és a Daily Mail.

A félidejénél tartó ásatások egyik érdekes leletének tartják a szakemberek a 4500 éves lakóházat. "Nem átlagos korabeli ház volt" – vélekedett Jim Leary, az English Heritage régésze, aki szerint az építmény leginkább főpapi rezidenciával rokonítható. "Még kandalló is volt benne, és bárki lakta is a házat, adott a tisztaságra, ugyanis rendszeresen tisztította a tűzteret" – magyarázta az archeológus. A hamut, a faszénmaradványokat bejárati ajtóval szemben halmozták fel, ide zúdították a háztartási szemetet is.

"A hulladékban kovakő-lemezkéket, cserépdarabokat, csonttűket találtunk – olyan dolgokat, amelyek általában nem maradnak fenn régészeti helyszíneken. A leleteknek köszönhetően bepillanthatunk a ház lakóinak életébe" – tette hozzá Leary.