Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Megfejtették Kleopátra igazgyöngykoktéljának receptjét

2010.07.28. 15:48
VII. Kleopátra, Egyiptom utolsó királynője valóban elkészíthette legendás igazgyöngykoktélját - állítja egy amerikai ókortörténész, aki a Classical World című folyóirat legutóbbi számában publikálta tanulmányát.

A legendás koktélról az utókor idősebb Plinius római polihisztor Naturalis Historia című enciklopedikus művéből, valamint Plutarkhosz görög történetíró és filozófus leírásából szerzett tudomást.

Az antik világban az igazgyöngy ritkaságszámba ment, és csak a legtehetősebb rómaiak engedhették meg maguknak a drága ékszereket. Plinius több felháborító esetet is elmesél, hogy bemutassa az esztelen fényűzés terjedését Rómában. Így Clodius, a híres színész, Aiszóposz fia egy alkalommal borecetben feloldott igazgyöngyöt ivott meg, és mivel az ital megnyerte tetszését, lakomatársait is megkínálta.

Alexandriában Kleopátra hasonlóképpen, borecetben feloldott igazgyöngyöt ivott, amelyet a fülbevalójából vett ki, miután szerelmével, Marcus Antoniusszal fogadott, hogy tízmillió sertertius értékű vacsorát tálal fel neki. A pár költséges alexandriai mulatozásait Plutarkhosz is megemlíti: az utánozhatatlan életűekként emlegetett baráti társaságuk tagjai nap mint nap hihetetlenül pazarló lakomákat rendeztek egymás tiszteletére.

A történészek évszázadokon keresztül megkérdőjelezték a leírások hitelességét. Prudence Jones, a Montclair State Univesity klasszikafilológusa viszont úgy véli, hogy ezekben a történetekben, bármilyen túlzónak is tűnjenek, mindig van egy szemernyi igazság. Ami Kleopátrát illeti, igen nagy műveltséggel rendelkezett. Galénosz görög származású római orvos és filozófus szerint az egyiptomi királynő jártas volt az orvostudományban, és ismerte a mérgeket is.

Pár nap alatt feloldódik

Jones megismételte egy kísérletben az igazgyöngy feloldását. A kísérletezéshez szükséges  alapanyagot egy ékszerésztől kapta, aki az ötkarátos gyöngyöket egy ékszerből vette ki. Mivel alakjuk szabálytalan volt, más ékszer elkészítésére nem voltak alkalmasak.

Az igazgyöngy kalcium-karbonátból áll. Kiderült, hogy lehetséges a kölcsönhatás az gyöngy és az ecet között – mondta el a tudós, aki kísérleteihez ötszázalékos ecetsavoldatot hasznát, ilyen töménységű lehetett a természetes erjedéssel képződött ecet is.

Az ötszázalékos ecetsavban 24-36 óra alatt oldódott fel az ötkarátos igazgyöngy. Ha felforralta az ecetet, vagy porította a gyöngyöt, a reakció felgyorsult, és a folyamat alig 10 percet vett igénybe. Érdekes módon, az ecetsav töményebb oldataiban a folyamat jelentős mértékben lelassult.

Furuhasi Takesi, a Bécsi Egyetem biokémikusa megkísérelte a Vörös-tengerből származó gyöngykagylókkal megismételni Prudence Jones kísérleteit. Kutatásai szerint, ha nem forralta fel az ecetsavat vagy nem törte össze a kagylót, a folyamat több órát vett igénybe.

A történet igaz lehet, ha Kleopátra porrá zúzta az igazgyöngyöt. Ám állítólag a fülbevalóját helyezte a folyadékba, így aligha számíthatott gyors eredményre – hangsúlyozta a biokémikus.

Az uralkodónő megihatta a csak részben feloldódott gyöngyöt tartalmazó koktélt, ám Furuhasi nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy Kleopátra, hogy megpuhítsa az igazgyöngyöt, fülbevalóját előre egy-két napra ecetbe áztathatta.

Előfordulhatott persze az is, hogy a királynő a tenyerében rejtegette az igazgyöngyöt, és lóvá tette Antoniust.