Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Gyermekgyilkos gall légiósok nyomai Nagy-Britanniában

2010.09.20. 09:31
Gall légionáriusok követhették el ezerhétszáz évvel ezelőtt azt a gyermekgyilkosságot, amelynek sietve elföldelt áldozatát Vindolanda római erőd kaszárnyájának padlója alatt fedezték fel brit régészek.

A Northumberland grófságban felfedezett csontváz egy nyolc-tíz év körüli kislányé volt, akinek kezeit halála előtt összekötözték. A szakemberek szerint az áldozat sírhelye alapján majdnem teljes bizonyossággal megállapítható, hogy bűntény történt. A római korban ugyanis szigorúan tilos volt temetkezni a város területén, a szabályt Vindolanda lakói is betartották, hiszen temetői a településen kívül helyezkedtek el.

A csontokról, amelyeket egy sekély gödörben fedeztek fel a legénységi szállás sarkában, először azt hitték, hogy egy nagyobb kutya maradványai. "Rendkívül nehéz lehetett kicsempészni egy holttestet a laktanyából, majd az erődből. Azt viszont már sohasem tudjuk meg, összejátszott-e a barakkban élő többi legionárius a gyilkossal, vagy sem" - magyarázta Patricia Birley, a Vindolanda Trust igazgatója.

A csontváz azonosítását Trudy Buck, a Durham University antropológusa végezte, aki a maradványok további vizsgálatával szeretné megállapítani a halál okát.

Az ásatások során napvilágra kerültek a brit szigetek legkorábbi és legjobb állapotban fennmaradt római kori írásos dokumentumai is. Ezekből kiderül, hogy a halál feltételezett időpontjában, a Kr.u. III. század közepén a IV. gall cohors állomásozott Vindolanda erődítményében.

A mostani nem az első római kori gyilkossági eset, amelyet a bűntény után több mint másfél évezreddel vizsgálnak ki Nagy-Britanniában. Az 1930-as években halottkém vizsgált meg két csontvázat, amelyek Housesteads római erődítmény egyik polgári otthonának padlója alatt lettek elföldelve. A halottkém megállapította, hogy "ismeretlen személyek által, Kr.u. 367 előtt elkövetett gyilkosságról van szó". A szakértőknek nem lehetett túl nehéz dolga, mivel az egyik áldozat bordái között még mindig ott volt az oldalába szúrt penge.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport