Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Hologramként vetítenék a Dunára Traianus hídját

2011.01.24. 08:49
Csaknem két évezredet áthidaló hídtervvel álltak elő szerb archeológusok és mérnökök: hologramot vetítenek a Dunára, amely három dimenzióban "feltámasztja", térben láttatja majd Traianus római császár (Kr. u. 53-117) egykori hídját.

Mint azt Miomir Korac, a projekt vezetője elmondta az AFP-nek, a vetített hologram a 150-200 méter hosszú eredeti híd replikája lesz. "A Dunára szivattyúkat telepítünk, amelyek parányi vízcseppeket porlasztanak szét a levegőbe, ezekre lézersugarak rajzolják majd rá a híd képét a szerb oldalról". A híd 50 méteres makettjét különben fel is fogják építeni a hajdani híd tényleges helyének közelében.

Az két eredeti pillér maradványait restaurálják, és Traianus asztalát, amely a közelben van és jelenleg csak a folyón közlekedő hajókról látható, elérhetővé teszik a folyó felől – közölte a régész.

Traianus asztala a császár dákok elleni hadjáratának állított emléket. Ideje restaurálni ezt a helyet. A maga idején valóságos világcsoda volt, a mi dolgunk ezt megmutatni – szögezte le Korac. A császár hadjáratának színhelye egy olyan térség volt, amely ma Románia területét képezi, legismertebb megjelenítése pedig Rómában látható, Traianus oszlopának domborművein.

A szerbiai munkálatok beilleszkednek abba a nagyobb ívű, Itinerarium romanum Serbia nevű programba, amelynek célja az ország antik nevezetességeinek bemutatása. Össze akarjuk kapcsolni a Szerbia területén lévő összes római kori építészeti együtteseket, hogy népszerűsítsük a tudományt, a régészet eredményeit, és gazdaságilag is kiaknázzuk a bennük rejlő nagy turisztikai potenciált - fejtette ki az archeológus.

A projekt elnyerte az Európai Beruházási Bank és egy európai bankkonzorcium támogatását. Megvalósítása összesen 13 millió euróba (kb. 3,5 milliárd forint) kerül. A terv értelmében 2012 végéig Szerbia területén valamennyi nevezetes római emlékegyüttest olyan állapotba kellene hozni, hogy fogadhassa a turistákat. Ezzel fel lehetne hívni a figyelmet arra a tényre is, hogy nem kevesebb mint 18 római császár született ezen a területen - köztük az a Nagy Konstantin is, aki Kr. u. 313-ban kiadta a kereszténységet törvényes vallásként elismerő milánói ediktumot – mutatott rá Korac.