Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Rejtélyes kódexeket találtak egy jordániai barlangban

2011.03.30. 15:30

A holt-tengeri tekercsek óta a legnagyobb felfedezés lehet a kereszténység kialakulásának kutatásában az a hetven, vékony ólomlapokból álló könyv, amit Jordániában talált egy pásztor egy barlangban, ahol egy árvíz nyitott utat egy addig ismeretlen járatba. A kódexek egyenként 5-15 oldalból állnak, a hitelkártya méretű lapokat ólomgyűrűk fogják össze.

Nagy részük le van pecsételve, a többin óhéber nyelvű szövegek, szimbólumok és ábrák láthatók. Az első kormaghatározási eredmények szerint (a becslések az ólom korróziójára alapulnak, amit nagyon nehéz hamisítani) a lelet az első századból származik. A barlang, ahonnan előkerültek a könyvek, ismert volt arról, hogy Jeruzsálem eleste után a menekülő keresztények többször meghúzódtak benne.

Ha a lelet valódi, a legkorábbi kereszténységgel kapcsolatos dokumentum lehet. Problémát jelent azonban, hogy a kódexeket nem egyszerű megvizsgálni, azok ugyanis a megtalálásuk után egy másik beduin pásztorhoz kerültek, aki Izraelbe csempészte őket. Jelenleg Jordánia próbálja diplomáciai úton visszaszerezni a leletet, miközben egy sor tudós akarja megvizsgálni.

David Elkington brit valláskutató, aki azon kevesek közé tartozik, akik rövid időre megvizsgálhatták a kódexeket, azt állítja, a könyvekben szó esik Jézus életéről, a keresztre feszítésről és a feltámadásról is, és a keresztény történelem legfontosabb felfedezése lehet a lelet. Bár nagyon kevesen látták saját szemükkel a könyveket, vannak, akik szerint azonosak lehetnek a Jelenések könyvében is említett elveszett kódexekkel, amelyek a bibliai szöveg szerint pontosan úgy vannak lepecsételve, mint a Jordániában találtak.