Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Több ezer éves domborművek Taniszban

2011.06.27. 20:07

A fáraók korából származó színes domborművekre bukkantak francia régészek az egyiptomi Tanisz város romjai közt. Az ábrák nagy része III. Oszorkon egyiptomi fáraó uralkodásának idejéből, időszámításunk előtt nagyjából 874-850-ból származik – közölte az ókori műkincseket felügyelő tanács hétfőn Kairóban.

Hogy a 22. dinasztiából származó, részben színes és kőbe vésett képeket felszínre hozzák, összesen 1200 kődarabból eddig mintegy 120-at feltártak és megtisztítottak. E töredékek közül 78-on találtak királyokat és vallási motívumokat bemutató ábrázolásokat.

A szakértők szerint a kőtéglákat egykor egy szent tó körbekerítéséhez használták. Az északkeleti Nílus-deltában található Tanisz – amelyet a Biblia Zoan néven említ – építtetői gyakran használtak régi épületeket kőfejtőként az építkezések alkalmával.

Tanisz a 22. dinasztia idején Egyiptom politikai központja volt, és fontos kereskedelmi város egészen az időszámításunk előtti VI. századig, amikor egy árvíz elpusztította. A várost Az elveszett frigyláda fosztogatói című filmben is többször említik.