Malária végzett a Medicikkel

2011.07.07. 10:49

Az olasz sajtó a 16. század óta igazságra váró esetekről írt, alátámasztva, hogy a mai orvostudomány történelmi döglött aktákat is képes megoldani. Az 1587. októberében elhunyt I. Francesco de’ Medici és felesége, Bianca haláláról most derült ki ugyanis, hogy nem gyilkosság, hanem malária okozta. A toszkán nagyherceget vadászatból hazatérve hirtelen rosszullét fogta el feleségével együtt: tizenegy óra különbséggel haltak meg. Francesco testvére, Ferdinando azonnal mérgezésre gyanakodott, később Ferdinandót gyanúsították gyilkossággal. Most viszont bebizonyosodott, hogy nem bűncselekmény, hanem fertőzés történt.

Közel hat éve tanulmányozzák a firenzei Medici család tagjainak életét, betegségeit és halálozási okait. A 2004-ben kezdődött kutatóprogramot vezető Gino Fornaciari, a Pisai Egyetem paleopatológia professzora eddig a hercegi család húsz tagjának maradványait vizsgálta meg. A Medicik csontjait az általuk emelt firenzei kápolna őrzi a San Lorenzo-bazilikában.

A Francescón végzett vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a nagyherceggel malária végzett. Feltételezhetően Biancával is, akit ismeretlen helyen temettek el. Maláriában halt meg Francesco anyja és fivérei is: 1562-ben egy hónap leforgása alatt hunytak el. Firenzében akkor is gyilkosságra gyanakodtak. A kutatók szerint a járvánnyal a mocsaras Maremma vidékére látogatott családfő, I. Cosimo de’ Medici fertőzte meg saját családját.  • Tippek
  • Hírek