Botond, Mózes
10 °C
20 °C

Tojások egy etruszk sírban

2011.11.06. 16:30

Három megkövült tojást találtak egy Toszkánában feltárt etruszk temetőben. Még nem tudjni, tyúktojásról van-e szó vagy sem, és laboratóriumi vizsgálat állapítja meg azt is, hogy nyersen vagy főve helyezték-e el azokat a sírban. Azonban bizonyos, hogy rendkívüli leletről van szó: a 2200 éves tojások kiváló állapotban maradtak fenn – számolt be a napokban az olasz sajtónak Angela Turchetti a toszkánai régészeti felügyelet vezetője.

Az elmeszesedett tojásokat a Siena és Grosseto közötti Casale di Pari területén felfedezett etruszk nekropolisz egyik sírjában találták. A Krisztus előtti második századra datált sírt rögtön elnevezték a Három tojás sírjának. A tufába vájt sírkamra berendezése alapján a régészek azt feltételezik, hogy magas rangú etruszk család sírjáról van szó.

A temető eddig kiásott sírjaiban talált tárgyakról a régészek nem nyilatkoztak és a leleteket azonnal el is szállították, attól tartva, hogy az ókori zsákmány felkeltheti a sírrablók figyelmét.

Turchetti elmondta, hogy Itália etruszk temetőiben már találtak többek között növény és gyümölcs magot, szőlő- és babszemet, olivaolajat és olyan állatok csontjait is felfedezték, amelyeket a halottak lakomájához helyeztek el a sírban. A tojásnak rituális erőt tulajdonítottak az etruszkok, mivel az újjászületést jelképezte - hangsúlyozta Turchetti.