Ivó, Milán
9 °C
17 °C

Megtalálták a legrégebbi horoszkópot

2012.01.17. 13:39 Módosítva: 2012.01.17. 14:05

Egy amerikai kutatócsoport rálelt a lehető legrégebbi, állatövi jelekkel televésett táblára. A lelet körülbelül kétezer éves, és mindeddig egy eldugott, horvátországi barlangban volt. A táblából harminc, elefántcsontból készült töredék maradt fenn, a kutatók éveket töltöttek ezek kiásásával és összerakásával – írja a LiveScience.

Egy ókori asztrológus munkáját sokban megkönnyíthette ez a tábla, segítségével ugyanis megállapítható volt a bolygók, a Nap és a Hold állása egy ember megszületésének időpontjában. Alexander Jones, a New York Egyetem ókori leletekkel foglalkozó intézetének professzora szerint eddig is voltak falra vésett, illetve papiruszra írt horoszkópok, de egyik sem olyan régi, mint ez.

1999-ben a kutatócsoport egy Adriai-tenger melletti horvát barlang bejáratánál ásott, mit sem sejtve arról, hogy a barlangnak van egy lezárt része. Az egyik antropológus, Staso Forenbaher barátnője is jelen volt az ásatáson, elkezdett keresgélni a romok között, ekkor fedezett fel egy széles átjárót, ami közel tíz méteren keresztül folytatódott. Forenbaher szerint a járatban a talajon egy vékony mészkőréteg reccsent meg minden lépésnél, arra utalva, hogy ott már hosszú, hosszú idők óta nem járt senki.

Az asztrológia történelme visszanyúlik egészen Babilonig, itt már kétezernégyszáz éve kialakították saját csillagjegyeiket. Majd a csillagjóslás átterjedt keletre, Egyiptomban hihetetlen népszerűséget szerzett. Az archeológusok egyelőre nem tudják, hogyan került a tábla a barlangba, és hogy eredetileg hol készíthették. A leginkább lehetséges származási helynek Egyiptomot tartják.