Cecília
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Sába királynőjének aranybányáját találhatták meg

2012.02.15. 10:39

Sába királynőjének aranybányáját találhatták meg brit régészek Etiópia északi hegyvidékén. Az expedíciót, amely Louise Schofieldnek, a British Museum volt kurátorának vezetésével Tigré-tartományban, Geralta-fennsíkon végez ásatásokat, egy csaknem hét méter magas sztélé vezette nyomra, amelyre a Napot és a Hold sarlóját vésték – olvasható Guardian online kiadásában.

A régészek a közelben Szabá legfőbb istenségének, a Holdnak szentelt templom oszloptöredékeit fedezték fel, a szentélyt egy ősi csatában aratott győzelem tiszteletére emelték. A közelben az expedíció megtalálta az ősi csatateret is.

Szabá ókori keleti állam, Dél-Arábia időszámításunk előtti 1. évezredben virágzó tömjén királyságok egyike. Gazdagsága forrása a Dél-Arábiát a Földközi-tenger medencéjével összekötő karavánutak ellenőrzése mellett az illatos mézgák, tömjén és mirha termesztése és exportja volt, ezekből drága balzsamok, füstölők, illatszerek és kozmetikumok készültek. Sába mitikus királynőjéről, látogatásáról Salamon királyhoz a Biblia mellett a Korán is említést tesz.