Mihály
3 °C
17 °C

Négy és félezer éves sumér templomot tártak fel az iraki Úrban

2012.02.27. 16:46

Iraki és olasz régészek 4500 éves sumér templomot tártak fel Irak déli részén Úr városában. Husszein Rasid, az ország Régészeti Hivatalának vezetője szerint a templomot időszámításunk előtt 2500 táján emelték. A Tel Abu Tabír régészeti helyszínen a szentély egyik falát, valamint az adott korból származó több sírt is feltártak – írja az Archaeology News Network régészeti hírportál.

Mint Huszein Rasid elmondta, több mint húszéves szünet után három külföldi régészeti expedíció is engedélyt kapott iraki ásatásokra. Amerikai archeológusok délen, Násziríja városa mellett folytatnak feltárásokat, ahol a legtöbb mezopotámiai építészeti emlék található. Egy további olaszországi expedíció pedig Asszíria második fővárosát, a Ninivétől délre eső Kalhut tárja fel.

Úr ókori sumér város, a bibliai hagyomány szerint ez volt Ábrahám szülővárosa. A több mint ötezer éve alapított várost az Eufráteszből induló csatorna vette körül, így a Perzsa-öböl legnagyobb forgalmú kikötőjeként ellenőrizhette a folyó kereskedelmét.