Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

Puccsot szervezett az USA Tito halálára

2012.03.19. 13:03

Az amerikaiak puccsot készítettek elő a volt Jugoszláviában, tartva attól, hogy Tito halála után a Szovjetunió megszállja az országot – legalábbis ezt írta évtizedekkel ezelőtti titkos jelentéseiben egy bolgár ortodox főpap, amikor még titkosügynökként tevékenykedett az Egyesült Államokban.

A belgrádi sajtó hétfőn foglalkozott a bolgár egyházi tájékoztatási hivatal jelentésével, amely szerint Szimeon Kosztadinov metropolita húszkötetnyi jelentést továbbított Szófiába 1966-tól 1980-ig tartott amerikai külszolgálata idején. Az iratanyag a bolgár kommunista állambiztonsági szolgálat aktáinak a megnyitása után vált hozzáférhetővé.

A Vecernje novosti és a Danas című belgrádi lapok beszámolói szerint Kosztadinov egyik, 1974-es New York-i keltezésű, jelentésében azt írta, hogy az Egyesült Államok „felforgató tevékenységet” szervez Jugoszláviában, és New Jerseyben „fiatal szerbeket, horvátokat, szlovénokat és talán bolgárokat” képez ki arra, hogy Görögországon át beszivárogjanak Jugoszláviába. A jelentés szerint Washington attól tartott, hogy Tito halála után a Szovjetunió megszállja Jugoszláviát, s ezért elébe akart menni a dolgoknak.

A jelentés valóságtartalmát nehéz megállapítani, de az könnyen elképzelhető, hogy Kosztadinov valóban ügynök volt, ugyanis a bolgár ortodox egyház jelenlegi vezetőinek túlnyomó többsége a kommunista időkben a bolgár titkosszolgálatoknak dolgozott.

A parlament által létrehozott tényfeltáró bizottság január közepén közzétett jelentésében megállapította, hogy tizenöt érsek-metropolita közül tizenegy működött együtt az ellenzék és a politikai felforgatás elleni küzdelemmel megbízott állambiztonsági főosztállyal. A beszervezett papok jelentéseket írtak a hívőkről, valamint olyan barátokról és családtagokról, akiket azzal gyanúsítottak, hogy külföldi ügynökök voltak.