Viking ezüstkincset találtak Gotland szigetén

2012.04.17. 18:42

Több ezer ezüstérmét tartalmazó, bronzból készült vikingkori "malacperselyt" tártak fel a Balti-tengeren fekvő Gotland szigetén: svéd régészek szerint a 11. századi ezüstkincs fantasztikus leletnek számít.

Az érmékre a sziget déli részén elterülő Rone község ásatási területén folytatott kutatás során találtak rá. "Az egyik szakértőnk fémdetektorral vizsgálta át a területet, amikor a műszer valami hatalmasat jelzett" – mondta Per Widerström, a Gotland Museum munkatársa. A lelőhelyen korábban már számos kincsre bukkantak, köztük egy 1880-as években felfedezett híres leletre, amely hatezer darab 11. századi érmét rejtett.

A régészeti szempontból értékes terület idővel a fosztogatók és amatőr kincsvadászok célpontjává vált, ezért a helyi vezetőség úgy döntött, hogy a felszín alatt rejlő esetleges értékes régészeti leletek megvédése érdekében, átvizsgáltatja a térséget - olvasható a The Local Svédországról szóló híreket tartalmazó angol nyelvű hírportálon.

A mostani felfedezésről Widerström elmondta, "amit találtunk az egy bronzból készült, vikingkori csöbör tele ezüstérmékkel". Az érmék egyikének előzetes vizsgálata szerint valószínűleg Németországban verték valamikor 1000 és 1040 között.

A röntgenfelvételek tanúsága szerint a 23 centiméter átmérőjű és nagyjából 17 centiméter mély csöbör valószínűleg több ezer érmét tartalmaz. "Nem mondhatjuk biztosra, mivel a röntgensugarak nem tudnak teljesen áthatolni az ezüstön, így nem kizárt, hogy más ezüsttárgyak is vannak benne, de egyelőre úgy tűnik, hogy csordultig tele van érmével " – mondta a szakember.

Mint hozzátette: a lelet igazi különlegessége és egyben szokatlansága az épségben rejlik. Ennek az lehet az oka, hogy több mint harminc centiméterrel a felszín alatt pihent, és ennek köszönhetően nem esett áldozatául az elmúlt évszázadok mezőgazdasági munkálatainak.

A szakember vikingkori malacperselyhez hasonlította a leletet, amely méretéből adódóan a viking kereskedők piaci jelenlétének megszilárdulására utaló első jelek egyike lehet. Lars Sjövärd múzeumigazgató szerint mindössze egyetlen érme is több ezer svéd koronát érhet.  • Bérelnék
  • Bankszámla