Az ókorban is használtak vonalkódot

2012.04.18. 08:03
Az ókori amforákat záró dugókon a vonalkód funckiójának megfelelő jeleket fedeztek fel olasz régészek. Az elsősorban olajszállításra használt cserépedények tetején regisztrált információk az antik kereskedelmi útvonalak feltérképezésében segíthetnek.

Százötvenezer ókori lelet került elő az észak-olasz Aquileia ókori szennyvízcsatornájából. A római alapítású város emlékei között közel hatezer, az amforák tetejét lezáró cserépdarab, azaz dugó is volt.

A többnyire az időszámításunk utáni második századi dugókon a régészek jeleket vettek észre: betűket, számokat és rövidítéseket. „Ezek a modern vonalkódot helyettesítették. Ezekkel azonosították a cserépedény származási helyét, úti célját és a benne levő terméket" – mondta el az olasz hírügynökségeknek Maurizio Brora, Friuli tartomány Régésztársaságának vezetője. Brora hozzátette, hogy Európa számos országában maradtak fenn ókori amforák, de nagy részüknek elveszett a teteje és a megmaradt dugók közül sincs mindegyik megjelölve. A vonalkóddal jelzett amforatetők viszont értékes információkat őriztek meg a római kereskedelem irányairól.

Az antik kereskedelmi jelzések rendszerezésére és megfejtésére az olasz régészek kapcsolatba léptek többek között spanyol, osztrák, horvát kollégáikkal, akik szintén több ezer ókori amforadugót osztályoztak már.  • Tippek
  • Bankszámla