Edina
2 °C
18 °C

Ősi sírkamrát tártak fel Skóciában

2012.04.30. 15:39

Ötezer évvel ezelőtt épült sírkamrát találtak Orkney közelében, Skócia partjainál. A helyi telepesek 250 évvel a gízai piramisok építésének megkezdése előtt építették meg a hatalmas sírkamrát. A legújabb technológiáknak köszönhetően most meg tudják mutatni a kamrát a rárakódott földréteg ellenére.

A sírkamra 3,8 méter magas és tíz méter hosszú. Maeshowe egyike a számos újkőkori emléknek, melyet az UNESCO a világörökség részének nyilvánított. A Glasgow School művészeti stúdiója és a történelmi emlékekkel foglalkozó kormányhivatal vizsgálta a helyszínt a lézertechnológiával.

Ezen kívül még tíz másik helyszínt szkenneltek, ötöt Skóciában, a többit más országokban – többek között a Rushmore hegyet is vizsgálták 2010-ben. Valamennyi helyszín turisztikai célpont.

mh-cross-section
Fotó: newscientist.com

A szken hat milliméteres pontossággal dolgozik, ezzel követni lehet, mennyit romlik az épületek állaga a jövőben.

De nem csak a turisták okoznak károkat. Skócia ezer évvel ezelőtt norvég uralom alatt volt és Maeshowe-t is kifosztották. A rablók rúnákat véstek a kőbe, ezzel a legnagyobb, Skandinávián kívüli rúnakészletet hagyták hátra. Ezeket is megvizsgálta a kutatócsoport milliméterről milliméterre.