Paszkál
10 °C
15 °C

Hitlernek messiás-komplexusa volt

2012.05.04. 13:26

Egy most előkerült jelentésben egy brit hírszerző arról számol be, hogy Adolf Hitlernél Messiás-komplexus fejlődött ki a II. világháború vége táján. Joseph MacCurdy cambridge-i tudós 1942-es jelentésében arra figyelmeztetett, hogy a náci vezérnél egyre növekvő mértékben jelentkezett a zsidófóbia a vereség közeledtével. McCurdy, aki azt elemezte, hogy miként kezdett a Führer a „zsidó méregre” összpontosítani, amikor a világháború Németország ellen fordult, a jelentésben kitért rá, hogy szerinte Hitler vallási téveszmék hálójába került.

„A zsidók az ördög inkarnációi, míg ő a jó szellemének inkarnációja. Ő isten, akinek áldozatával elérhető a gonosz feletti győzelem. Nem sok szóval mondja ezt, de az elméletek ilyen rendszere ésszerűsítheti, amit valójában mond, és ami másként zavaros” - olvasható az elemzésben a náci vezetőről.

A jelentést Mark Abrams társadalomtudós rendelte meg, aki a II. világháború idején a BBC külföldi propagandaelemző részlegénél dolgozott; a dokumentumra az ő munkásságának kutatása során bukkant rá egy cambridge-i történész, Scott Anthony. Szerinte McCurdy felismerte, hogy a külső kudarc lehetőségével szembenézve a náci vezér inkább egy észlelt belső ellenségre összpontosította a figyelmét, nevezetesen a zsidókra. Anthony szívbemarkolónak találta a jelentést, mivel a Hitler által emlegetett végső megoldás már elkezdődött, amikor a jelentés megszületett.