Rafael
19 °C
33 °C

Veszélyben lehet Machu Picchu

2012.05.22. 12:08

A Machu Picchun és környékén vizsgálódik az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete. Az UNESCO szakemberei azokat a fenyegető körülményeket és károkat térképezik fel, amelyek miatt az inka fellegvár a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára kerülhet. Az UNESCO öttagú bizottságot menesztett a perui történelmi látványossághoz, a szakembereket a latin-amerikai és karibi világörökséget felügyelő spanyol Nuria Sanz vezeti.

Az inka fellegvár 1983-ban lett a világörökség része, az utóbbi években azonban a turistaáradat miatt jelentősen romlott a helyszín állaga. Az UNESCO tavalyi világörökségi tanácskozásán a Machu Picchu ugyan nem került fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, de az inka romvárost az UNESCO szigorú felügyelete alá helyezték.

Az egy évszázaddal ezelőtt a dél-perui Cuzco megyében, 2400 méter magasan felfedezett inka erődítményt túlságosan sok turista látogatja, és egy közelben folyó útépítés is veszélyezteti. A perui hatóságoknak 2012. február 1. előtt kellett bemutatniuk az inka birodalom legérdekesebb épületegyüttesének tekintett fellegvár állagmegóvásáról készített terveket. 
Az UNESCO küldöttei szerdáig maradnak Cuzco és a Machu Picchu környékén, csütörtökön a helyi kormányzattal, majd pénteken már Limában a kormány minisztereivel tárgyalnak.