Róbert
15 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

4000 éves egyiptomi sírkamrát tártak fel

2012.05.29. 17:26

Kairótól 250 kilométerre délre, Minya-kormányzóságban a Leuveni Katolikus Egyetem régészei egy négyezer éves sírkamrát tártak fel.

Az első átmeneti korból (Kr.e. 2181-2055) származó sírkamrában egy olyan szarkofágot találtak, amelyen a Halottak Könyvéből származó szövegek olvashatók. A koporsó mellett rengeteg rituális alabástrom-, réz- és kerámiatárgyat fedeztek fel – olvasható az Egyptology News Network régészeti hírportálon.

"Évek óta nem tártunk fel ilyen jó állapotban fennmaradt sírkamrát, még nagyobb ritkaságnak számítanak az első átmeneti korból származó leletek" – hangsúlyozta Mohamed Ibrahim Ali antikvitásokat felügyelő miniszter.

Az első átmeneti kor az Óbirodalom összeomlása utáni, polgárháborúkkal, egymással viszálykodó trónkövetelőkkel, zűrzavarral, idegen hódítókkal és éhínséggel sújtott időszak Egyiptom történelmében. Az állam két részbirodalomra és számos kisebb, független fejedelemségre esett szét. A korszak időtartamának megjelölése forrásonként más és más, de a körülbelül másfél évszázados zűrzavart végül a thébai XI. dinasztia királya, I. Mentuhotep szüntette meg az újraegyesítéssel.