Furcsa Nofertiti-mellszobrot találtak

2012.06.01. 17:07

A híres egyiptomi királynő, Nofertiti fejét ábrázoló apró kvarcit szobrocska bukkant fel egy meg nem nevezett európai magángyűjteményben egy hannoveri kutató meggyőződése szerint. Az 5,5 centiméteres alkotásról évtizedeken át hitték azt tévedésből, hogy Nofertiti férjét, Ehnaton egyiptomi fáraót (i.e 1353-1336) ábrázolja. Kvarcitból viszont szinte száz százalékban csak nőket formáztak – mondta el Christian E. Loeben egyiptológus, az August Kestner Múzeum munkatársa pénteken.

Nofertiti királyné mellszobra (Berlin, Neues Museum)
Nofertiti királyné mellszobra (Berlin, Neues Museum)
Fotó: Andreas Rentz

A szakértő szerint a szobor fülénél lévő részletek arról tanúskodnak, hogy az alak egyfajta koronát visel, az pedig Nofertitire utal. A kis műtárgyat június 6. és 10. között egy régiségvásáron a nagyközönség is megtekintheti Brüsszelben, a katalógusban már az új információk is szerepelnek.

A brüsszeli kiállítás után a fejszobor újra az európai magángyűjteménybe kerül és eltűnik a nyilvánosság szeme elől. Loeben viszont reméli, hogy 2013 nyarán Hannover és Bázel is megkapja egy-egy kiállítás erejéig. A miniatűr szobor nagyon finoman kidolgozott, főként a mérethez képesti minősége a szenzációs – fejtette ki Loeben.

Christian Bayer, a Münsteri Egyetem egyiptológusa szerint az új felfedezés a korszak több művészettörténeti kérdésére világít rá. A korai ábrázolásokon Nofertiti úgy nézett ki, mint Ehnaton, a Berlinben kiállított világhírű Nofertiti-büsztnek viszont már saját vonásai vannak. Nehéz megmondani, miért kapott az uralkodási idő vége felé saját arcot Nofertiti - fejtette ki a szakértő, aki jelenleg könyvet ír az ókori királynőről.

Száz évvel ezelőtt az egykor Ehnaton által alapított Armanában találta meg a híres Nofertiti-büsztöt Ludwig Borchardt német régész.  • Hírek
  • Hírek