Kincsek a Bar Kohba-lázadás idejéből

2012.06.06. 15:27

Az Izraeli Régészeti Hatóság bejelentette, hogy 140 pénzérmét találtak egy Kirjat Gat közelében lévő ásatáson. Az érméket 57 és 117 között, Nero, Nerva és Traianus uralkodása alatt verték. Az előkerült ékszerek között van virágalakú fülbevaló, valamint drágakővel ékesített gyűrű, utóbbi pecsétnyomóként is szolgált: a kőbe szárnyas istennő alakját vésték. Találtak két ezüstpálcát is, amelyek a feltételezések szerint szépítkezésre, szempillafestésre szolgáltak.

A régészek szerint egy tehetős asszonyé lehetett a kincs, aki a vészterhes időkben kelmébe tekerte, majd háza udvarán egy gödörben ásta el értékeit, de azokért már nem tudott visszatérni. Ebben az időszakban volt a Simon Bar Kohba által vezetett lázadás (132-135), ami a zsidók második felkelése volt a Római Birodalom ellen.

Bar Kohba az általa ellenőrzött területen új adminisztrációs rendszert vezetett be, saját pénzt veretett, és erős hadsereget szervezett. Kezdetben a felkelők jelentős sikereket értek el: sorra legyőzték az ellenük küldött római helyőrségi csapatokat és elfoglalták Jeruzsálemet. A zsidók végül csak három évig tudtak ellenállni, a felkelést 135 nyarán brutálisan leverték, Bar Kohbát és embereit pedig elfogták és megölték.

Linucius Cassius Dio történetíró 580 ezer megölt zsidóról, 50 megszállt városról és 985 teljesen elpusztított faluról számol be, de a rómaiaknak is komoly veszteségeik voltak.

Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM