75 éve fejezték le a Vörös Hadsereget

2012.06.12. 12:42
Mihail Nyikolajevics Tuhacsevszkij marsall
Mihail Nyikolajevics Tuhacsevszkij marsall
Fotó: Wikipedia

Vannak, akik azzal igyekeznek Sztálint bűnei legalább egy része alól felmenteni, hogy nagyrészt ő nyerte meg a Hitler elleni háborút a szövetségeseknek. Tény, hogy amikor 1941 telén a Wehrmacht Moszkva határában állt, Sztálin állhatatossága volt az egyik oka annak, hogy a szovjet katonák az utolsó erejükig harcolva ellentámadásba tudtak lendülni, ezzel elsőként megálljt parancsolva a német hadigépezetnek.

Azonban négy évvel korábban Sztálin már a kitörése előtt majdnem elveszítette a háborút. A 30-as évek nagy tisztogatási hullámainak egyik fejezeteként 1937-ben a hadsereg került sorra. Mivel a polgárháború idején a Vörös Hadsereg Trockij akkori hadügyi népbiztos felségterületének számított, Sztálinnak már régóta szúrták a szemét azok a tehetséges tisztek, akik akkori teljesítményükkel alapozták meg karrierjüket.

Közéjük tartozott Mihail Nyikolajevics Tuhacsevszkij marsall vezérkari főnök is. Ő ráadásul még azt a hibát is elkövette, hogy egymás után állt elő különféle hadseregreform-tervezetekkel, amelyek szükségessége később bebizonyosodott ugyan, de Sztálin nem tűrhette, hogy önálló gondolkodásra képes ember legyen a hadsereg élén.

A csapást gondosan előkészítették. Az NKVD (Belügyi Népbiztosság) valószínűleg közvetlenül Sztálin parancsára 1936-ban még a Gestapóval is felvette a kapcsolatot, így született az a vörös dosszié, ami azt volt hivatott bizonyítani, hogy Tuhacsevszkij tiszttársaival együtt német támogatású katonai puccsra készül. Mivel az iratok később eltűntek, a perben sem használták fel őket, máig nem egyértelmű, hogy melyik titkosszolgálat hamisította azokat, mindenesetre a németek biztosan nem vonakodtak részt vállalni a szovjet hadsereg vezetői elleni eljárásban.

Nyikolaj Jezsov az NKVD akkori feje Sztálinnal. Jezsov  személyesen felügyelte Tuhacsevszkij  kihallgatását és kínzását.
Nyikolaj Jezsov az NKVD akkori feje Sztálinnal. Jezsov személyesen felügyelte Tuhacsevszkij kihallgatását és kínzását.

A marsallt 1937. május 22-én tartóztatták le, négy nap alatt a kínvallatás hatására beismerte a bűnösségét, június 11-én zárt tárgyaláson halálra ítélték, majd valamikor az éjszaka főbe is lőtték. De az akció korántsem ért itt véget: a következő év során a Vörös Hadsereg öt marsalljából három, 16 hadseregparancsnokából 14, 67 hadtestparancsnokából 60, valamint nagyjából 35 ezer alacsonyabb rangú tiszt jutott Tuhacsevszkij sorsára vagy került a gulágra.

A lefejezett szovjet hadsereg 1939-1940-ben rettenetes véráldozattal tudta csupán legyűrni a finnek ellenállását, a német támadás megindulása pedig teljes káoszt okozott. Tuhacsevszkij számára már nem nyújthatott vigaszt, hogy a legtöbb ötletét az első kudarcok után megvalósították, a még életben maradt tisztek közül pedig sokakat a munkatáborokból hívtak vissza egységeik élére. A marsallt a sztálini terror áldozatai közül az elsők között, 1957-ben rehabilitálták.  • Hírek
  • Személyi kölcsön