Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
0 °C
5 °C

Keresztelő János csontjai lehetnek Bulgáriában

2012.06.18. 15:15

Keresztelő Jánoshoz tartozhatnak azok a csontok, melyeket a bolgár ortodox egyház őriz – állapították meg tudósok, miután meghatározták a csontok korát és DNS-vizsgálatot is végeztek. A bolgár egyház már régóta állítja, hogy Keresztelő Szent Jánoshoz tartoznak a csontok, de ezt most először próbálják alátámasztani tudományosan is.

A csontokat 2010 júliusában találták egy márványdobozkában egy középkori templom romjainál Sveti Ivan szigetén. Ez egy nagyon pici sziget (0,25 négyzetkilométer a területe) a Fekete-tenger bolgár szakaszának déli részén, senki nem lakja. Hívők százai zarándokolnak el most Szozopolba, hogy láthassák a kérdéses csontokat.

„Amikor először hallottam a történetet 2010-ben, meg voltam győződve arról, hogy vicc" – mondta Tom Higham, az Oxford Egyetem radiokarbonos kormeghatározást végző csapatának egyik tagja. Az egyetemé az egyik legjobb kormeghatározó labor a világon.

Higham csapata szerint a csontok az első századból származnak, nagyjából azokból az évekből, amikor Keresztelő Szent János is élhetett. A Koppenhágai Egyetem DNS-vizsgálata pedig azt mutatja, hogy a három csont ugyanattól az embertől származik, aki valószínűleg a Közel-Keleten élt.

Higham ateistának vallja magát, a kérdéses csontokkal kapcsolatban azt állítja, hogy lehetetlen teljes bizonyossággal megmondani, hogy tényleg Keresztelő Szent Jánosé voltak-e, de nem is zárható ki a lehetőség. „Sokkal kevésbé vagyok szkeptikus, mint először voltam, de többet szeretnék megtudni az egészről" – nyilatkozta a Reutersnek.  • Vennék
  • Hírek