Vazul
11 °C
25 °C

Háromezer éves bort találtak Kínában

2012.07.06. 13:28

Kína történelmének legrégibb borára akadtak a régészek az északnyugat-kínai Senhszi tartományban – jelentette a kínai média pénteken. A bronz bortároló edényt egy nemesember sírjában találták, aki a Nyugati Csou-dinasztia idején élhetett (i.e. 1046-771), és vélhetően szerette a bódító nedűt. A ritka ereklye egész pontosan a Paocsi városhoz tartozó Sikusan hegységben volt elföldelve.

A városi régészeti intézet igazgatója, Liu Csün szerint a maga nemében ez az eddigi legrégebbi lelet. Hat zárt edény volt a sírban, de csak egyben hallható a folyadék lötyögése. Az edény borítása rendkívül kemény, a terepen nem rendelkeztek megfelelő szerszámmal annak kinyitásához, és azóta sem bontották meg. A folyadék összetétele így egyelőre rejtély, de a régészek szerint valószínűleg bor van benne.

A Csou-dinasztia előtti Sang-dinasztia idején a kínai fehérbor – amely gyakran inkább pálinkafélét jelent – a korrupció szimbólumává vált, mivel a helyi nemesek, hivatalnokok körében igen elterjedt volt a fogyasztása. A Csou korszakban ezért úgynevezett „tilalmat kifejező eszközöket" helyeztek az asztalokra, emlékeztetőül a mértékletes italozásra – magyarázta a feltárás eredményei kapcsán Liu.

A régészek június 25-én egyebek mellett egy ilyen eszközt is találtak ugyanabban a sírban. Erről elhangzott, hogy 95 centiméter hosszú, 21 centiméter magas, és szintén bronzból készült.
A régészeti munka a területen még folyik, a szakemberek a következő napokban további bronz leletekre számítanak.