Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

A keresztesek aranyát találhatták Izraelben

2012.07.09. 16:56

A keresztes lovagok elrejtett aranyát találhatták meg Izraelben a Tel-Avivtól 25 kilométerre északra lévő középkori erőd feltárásai során. A régészek egy XIII. századi tengerparti várat tártak fel, amely a Máltai Lovagrendé volt. A keresztes lovagok egyik legfontosabb szentföldi erődítményét 1265 márciusában I. Bajbarsz mamlúk szultán támadta meg, és negyvennapi ostrom után elfoglalta. A várat lerombolták, a hely elnéptelenedett. Az erőd feltárása három éve kezdődött. Egyebek közt ostromgép, valamint nyílhegyek százai kerültek elő, de találtak az izraeli régészek használati tárgyakat és üvegedényeket is.

A padlózat alól került most elő egy törött cserépedény, amelyben 108 aranypénzt rejtettek el: ebből 93 négygrammos, 15 egygrammos pénzérme. A pénzeket 250 évvel a kincs elrejtése előtt, Egyiptomban verték, a lelet értékét százezer dollárra becsülik a szakértők.

Az izraeli régészek szerint az erőd parancsnokai rejthették el a kincset, hogy az arany ne kerüljön a várat ostromló mamlúkok kezébe. Oren Tal, a Tel-Aviv Egyetem régészprofesszora szerint valószínű, hogy egy sérült cserépedénybe dugták az aranypénzeket, majd homokkal megtöltötték, és a padlózat alá rejtették, azt remélve, hogy ha valaki megtalálja is, értéktelennek véli az edényt, és nem fordít figyelmet rá.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft