Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Párhuzamos amerikai őslakos kultúrák

2012.07.13. 18:54

Észak-Amerika talán legrégebbi őslakosai voltak azok a kevéssé ismert emberek, akik az egyik oregoni barlangban talált szokatlan kidolgozású kő dárdahegyet készíthették – közölték amerikai és dán kutatók a Science című tudományos folyóirat legfrissebb számában.

Az eredmény új információkkal egészíti ki azt a régóta zajló vitát, amely arról szól, hogy kik népesítették be elsőként Észak-Amerikát, és kik alapították meg az amerikai őslakos kultúrát.

A Paisley-barlangok
A Paisley-barlangok
Fotó: Kolby Schnelli / University of Oregon

Az Oregon állambeli Paisley-barlangból előkerült kőeszközök és emberi ürülék elemzése azt mutatja, hogy mintegy 13 200 éve éltek ott emberek, körülbelül ugyanakkor vagy még korábban, mint az úgynevezett Clovis-emberek, akikről úgy tudni, hogy elsőként érkeztek a kontinensre. A legáltalánosabban elfogadott elmélet szerint az új-mexikói Clovis mellett talált leletek alapján Clovis-embereknek nevezett csoport tagjai elsőként érkeztek Szibériából az Ázsiát Amerikával akkor még összekötő Bering-földnyelven keresztül Alaszkába a jégkorszak végén.

Új clovis-lelet
Új clovis-lelet
Fotó: University of Oregon

A drasztikusan eltérő módon készült fegyver felfedezése azonban kétségeket ébreszt azzal az elmélettel szemben, hogy egyetlen csoport népesítette be a vidéket, sőt újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a Clovis-emberek nem voltak egyedül. „A két megközelítés, ahogyan a hajítóeszközök készültek, valóban nagyon eltérő" – hangsúlyozta Loren Davis, az Oregoni Állami Egyetem munkatársa, a tanulmány egyik szerzője. A kutató szerint az, hogy kétféle módon készült dárdahegyek kerültek elő, arra utal, hogy a Clovis-emberek nem egyedüli népcsoportként érkeztek Amerikába.

A most megtalált nyílhegyek
A most megtalált nyílhegyek
Fotó: University of Oregon

Kutatók úgy vélik, az ötlet, hogy a hajítódárda végére szánt éles kőhegy nyélben végződjön a könnyebb összeszerelés érdekében, évezredekkel korábbról, Ázsiából ered. Az Egyesült Államok északnyugati részén, Oregon államban fellelt módszer azonban eltér a megszokottól. „Ez egy olyan technika, melyet vélhetően Észak-Amerikában fejlesztettek ki, és birtokunkban van egy teljes összeállítás, amelyet a nyugati nyeles tradícióhoz tartozóként azonosítunk" – magyarázta Dennis Jenkins kutatásvezető, az Oregoni Egyetem munkatársa. Hasonló stílusban készült dárdahegyeket találtak Idahóban és Nevadában is.

Iowában talált clovis nyílhegyek
Iowában talált clovis nyílhegyek
Fotó: Bill Whittaker / Wikimedia Commons

Az Oregonban felfedezett dárdahegyek körülbelül egyidősek a Clovis dárdahegyekkel, de nyeles részük kidolgozása, ahol a dárdanyélhez rögzítették őket, más. Mindez arra utal, hogy két különböző kultúra létezhetett egyidejűleg Észak-Amerika területén. Jenkins szerint elképzelhető, hogy a felfedezők, akik Szibériából Alaszkába érkeztek, két csoportra váltak szét. Az egyik csoport az amerikai nyugaton folytatta útját, míg a másik keletre tartott, majd végül újra egyesültek. A Paisley-barlangban először az 1930-as években Luther Cressman, az Oregoni Egyetem régésze bukkant rá a valaha volt kultúrák nyomaira.