Friderika
3 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálhatták Mona Lisa sírját

2012.07.18. 18:53

Olasz régészek meggyőződése szerint Mona Lisa vélt modelljének földi maradványait tárták fel Firenzében a Szent Orsolya-kolostor egyik föld alatti sírboltjában. A történészek úgy vélik Lisa Gherardini, Francesco del Giocondo firenzei selyemkereskedő feleségének titokzatos mosolyát örökítette meg 1504-ben Leonardo da Vinci. Az asszony férje halála után fogadalmat tett, és orsolyita apácaként élt 1542-ben, 63 éves korában bekövetkezett haláláig.

000 Par7234007
Fotó: Claudio Giovannini / AFP

A feltárás során a régészeknek át kellett törniük a vastag betonpadlózatot, amelyet a kolostor kaszárnyává történő átépítése során fektettek le. A kriptába egy kapun átjutva, lépcsőfokokon lehetett lejutni. Nagyon hamar rábukkantak egy női koponyára, valamint csigolyák és bordák töredékeire, ráadásul éppen azon a helyen, ahol a régi térképek és dokumentumok tanúsága szerint Lisa földi maradványait végső nyugalomra helyezték. A kutatásokat pénzhiány miatt azonban hamarosan fel kellett függeszteni.

A feltárások júniusban folytatódtak, azóta egy emberi csontváz nagy része került elő. Az ásatásokat irányító Silvano Vincenti szerint nem biztos abban, hogy a csontok egyazon személyhez tartoztak. A kutatók a továbbiakban genetikai vizsgálatok céljából mintát vesznek a csontokból, amelyeket összehasonlítanak Lisa gyermekeinek DNS-ével, akiket a közelben temettek el. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban Lisa Gherardini földi maradványait találták meg, a koponyája alapján komputeres arcrekonstrukciót végeznek, hogy kiderítsék, valóban a firenzei selyemkereskedő feleségének arcvonásait és titokzatos mosolyát örökítette-e meg Leonardo da Vinci.