Vilhelmina
4 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Megtalálták Ned Kelly fejét

2012.08.27. 18:32
Lehet, hogy megkerült Ned Kelly, a legendás ausztrál betyár feje: egy 74 éves új-zélandi koponyagyűjtő rukkolt elő vele.

A sokak által nemzeti hősként, afféle ausztrál Robin Hoodként tisztelt Kelly földi maradványait - 132 évvel a kivégzése után - idén augusztus elején kapták meg az ausztrál államtól Kelly családjának leszármazottai, ám fej nélkül, mivel az több évtizede eltűnt. Teste többi részéről - amely egy börtön tömegsírjából került elő - tavaly bizonyosodott be a csontok DNS-elemzése révén, hogy valóban Kellyről van szó.

űA bandavezért az Old Melbourne Gaol nevű börtönben végezték ki 1880-ban. A börtönt 1929-ben bezárták, akkor exhumálták a kivégzett rabok holttesteit. A tömegsírt felnyitásakor a bámészkodó tömeg megrohanta, és a csontok, koponyák közül jó párat elragadott, köztük Kellyét. Idővel megkerült, és kiállították a régi börtönben - amely jó ideje múzeum -, ám 1978-ban megint ellopták. Azóta nem volt ismert, hogy hol van a Kelly-banda fejének feje, családja leszármazottai pedig augusztus elején felhívással fordultak a sajtón keresztül a bitorlóhoz, hogy juttassa vissza a koponyát, hadd nyugodjék Ned Kelly teljesen békében.

A felhívásra az új-zélandi Anna Hoffman jelentkezett a földi maradvánnyal. Azt állítja, hogy 30 éve kapta a koponyát egy biztonsági őrtől, amikor Melbourne-ben vakációzott. Egyik este koponyákról beszélgettek, mire másnap a férfi beállított hozzá eggyel, közölve, hogy az Ned Kellyé, és azt tanácsolva, csempéssze haza. Hoffman nem berzenkedett - az 1960-as, 70-es években boszorkány hírében állt -, és hazavitte Kelly fejét. "Tisztelettel bántam vele. Nem használtam mécsesnek, és vörösbort sem ittam belőle" - idézte a The Daily Telegraph című brit lap. Hoffman közölte, hogy húszdarabos emberi koponyagyűjteménye van, és ha bebizonyosodik, hogy a Kelly-gyanús valóban Kellyé volt, akkor visszaadja a rabló családjának.

Kellynek amúgy már az apja sem volt nagy barátságban a törvénnyel, mivel ír fegyencként került Ausztráliába. Legidősebb fia, Ned azután bandájával kirabolt több bankot és lelőtt három rendőrt, amiért végül 25 évesen akasztófán végezte. A rendőrség két éven át vadászott rá, és akkoriban rekordösszegű vérdíjat - 8 ezer fontot - tűzött ki a fejére.