Ősmadarakra vadászott a tollas dinó

2012.08.30. 16:56

Ősmadarakra vadászott a röpképtelen tollas dinoszaurusz, a Sinocalliopteryx gigas a kínai Liaoning tartományban előkerült fosszíliák tanúsága szerint. A leletekről kanadai paleontológusok jelentettek meg egy tanulmány a PLoS ONE című szabad hozzáférésű folyóiratban.

A kétméteres testhosszúságú Sinocalliopteryx gigas a gyors mozgású, ragadozó Compsognathidae dinoszauruszok családjába tartozott. A raptor testét tollszerű képződmények borították, a kecses felépítésű, hosszú lábú dinoszaurusz farkát 49 csigolya alkotta.

Az Albertai Egyetem paleontológusai a Sinocalliopteryx gigas két csontvázát tárták fel, az egyikük gyomrában a legkorábbi ősmadár, a Confuciusornis sanctus egyszerre három meg nem emésztett példányát találták meg - olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A Confuciusornis sanctus a modern madarak csontvázának és izomzatának nyers változatával rendelkezett. Az ilyen primitív madarak lassan emelkedhettek a levegőbe, és csak rövid távok megtételére voltak képesek. Ez az első eset, amikor a ragadozó dinoszauruszra rábizonyítható több ősmadár legyilkolása.

„Nagy valószínűséggel csellel cserkészhette be a madarakat, hiszen a Sinocalliopteryx gigas nem rendelkezett szárnyakkal vagy a fákra mászást lehetővé tévő fizikai adottságokkal” – hangsúlyozta Scott Persons, a tanulmány társszerzője. Az a tény, hogy a Sinocalliopteryx gigas gyomrában egyszerre három ősmadár maradványait találták meg, a ragadozó dinoszaurusz rendkívüli falánkságát is bizonyítja.

A kutatók megvizsgálták a második Sinocalliopteryx gigas gyomortartalmát is, amelynek bendőjében egy macska nagyságú, tollas dinoszaurusz, a Sinornithosaurus (kínai madárgyík) maradványait fedezték fel. Utóbbi valószínűleg képes volt a repülésre – vagy siklórepülésre –, rövid távokat megtéve a levegőben. „A Sinornithosaurus a velociraptor rokona, vagyis ez az első közvetlen bizonyíték arra nézve, hogy egy raptor egy másik ragadozó dinoszaurusz táplálékául szolgált” – magyarázta Persons.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás