Felhagytak a Leonardo-freskó keresésével

2012.09.18. 12:57

Befejezték a kutatást Leonardo da Vinci elveszett freskója után a firenzei Palazzo Vecchióban. Az alkotást a palota egyik termének fala mögött sejtették. A firenzei műemlékvédelmi felügyelőség betömette a Salone dei Cinquecento keleti falán fúrt lyukakat, és eltávolíttatták a falat hónapok óta fedő állványokat is. A műemlékvédelmi hivatal a firenzei önkormányzattal fizetteti ki a felmerült költségeket.

Leonardo da Vinci elveszett remekművének keresése eredmény nélkül, sok feszültséggel ért véget. A művész 1503-ban kezdte el festeni az Anghiari csata jelenetét, amelyet soha nem fejezett be. A Palazzo Vecchio termének falán ma Giorgio Vasari (1511-1574) freskója látható a marcianói csatáról. Vasari, aki soha nem festett volna rá Leonardo alkotására, a freskót vékony fallal takarta el, és erre festette fel a saját művét.

A művédelmi technológiával foglalkozó olasz mérnök, Maurizio Seracini azt állította, hogy Vasari képe mögött Leonardóé is megtalálható. A bizonyítékokat Seracini a National Georgraphic Society 250 ezer eurós finanszírozásával és Firenze polgármesterének engedélyével kereste. 2011-ben hat apró lyukat fúrt Vasari freskóján. A beavatkozás ellen ötszáz olasz és külföldi művészettörténész tiltakozott, akik a műveletet alaptalannak és károsnak minősítették.

Seracini idén közölte eredményeit azt állítva, hogy Vasari mögött ugyanolyan festékmaradványt talált, mint amilyet Leonardo Mona Lisa arcképéhez használt. A műemlékfelügyelőség ezt nem találta megfelelő bizonyítéknak, így elrendelték a falfúrás leállítását. Egy firenzei kiadótulajdonos, Sergio Giunti ugyanakkor hajlandó finanszírozni a munkálatok folytatását. A Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva Giunti hétfőn elmondta, hogy folytatni kell a keresést, mert elképzelhető, hogy Vasari képe mögött mégis ott lehet Leonardo freskója.

Dr. Máriás

Botrányalbum - 150 festmény tanulságos és vicces tanmesével

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM