Panorámaképen mutatják be a Berlini falat

2012.09.24. 11:55

A magyarok bejövetelét ábrázoló Feszty-körképhez hasonló nagyszabású panorámaképen mutatják be a Berlint csaknem negyven évig megosztó fal világát a német fővárosban. A 900 négyzetméteres alkotás nem festmény, hanem nyomtatott grafika, amely húsz darab, egyenként három méter széles és 15 méter hosszú színes nyomatból áll össze. A panorámaképet a Checkpoint Charlie-nál, az egykori Kelet- és Nyugat-Berlin közötti határ leghíresebb átkelőjénél állították ki egy kör alakú épületben.

A összesen 12 gigabájtnyi digitális nyomat összeillesztve egy 15-ször 60 méteres felületen mutatja be a fal világát. A látogatók egy 4 méter magas emelvényről tekinthetik meg a képet, amely egy elképzelt, nyolcvanas évekbeli őszi napon ábrázolja a határépítményt a nyugat-berlini Kreuzberg kerületből nézve.

Az alkotó, Yadegar Asisi berlini képzőművész két évig dolgozott a 2 millió eurós projekten. A bemutatót eredetileg pénteken tartották volna, de a jelenethez tartozó hangeffektusok és fények beállítása a tervezettnél tovább tartott, így végül vasárnap fogadták az első látogatókat Berlin legújabb turistalátványosságánál.

A helyszínválasztást az indokolta, hogy a Checkpoint Charlie az egyetlen hely a világon, ahol amerikai és szovjet katonák szuronyt szegezve álltak szemben egymással. A hidegháború történetét bemutató új múzeumot is éppen ezért építik a német főváros központjában fekvő kereszteződésnél. A beruházás várhatóan 2016-ra készül el, addig egy ideiglenes kiállítóhelyen mutatják be a huszadik század második felét meghatározó konfliktus történetét. A BlackBox Kalter Krieg (A hidegháború fekete doboza) című kiállítás csütörtökön nyitott meg.

A várakozások szerint a falat bemutató új látványosság és a hidegháború történetét feldolgozó új kiállítás nem támaszt konkurenciát a rendszerváltás előtti időszakkal foglalkozó többi - csaknem harminc - berlini intézménynek, hanem kiegészíti a kínálatot. Ezekben az intézményekben a látogatók száma évente húsz százalék körüli mértékben nő, és tavaly elérte a 10 millió főt. 
A berlini városvezetés szerint tartósan megmarad a korszak iránti hatalmas érdeklődés, az új hidegháború-történeti múzeumba például évente várhatóan több mint félmillióan látogatnak majd el, és az intézmény így önfenntartó lesz.  • Hírek
  • Hírek