Egyiptomi a legősibb protézis

2012.10.04. 19:44

Egyiptológusok megerősítették, hogy nem esztétikai célokat szolgált, hanem ókori viselőjének járását segítette az a mesterséges nagylábujj, amelyet korábban egy múmia maradványain fedeztek fel a régészek.

A szakemberek úgy vélik, hogy az időszámításunk előtti 950 és 710 közötti időszakból származó, fából és bőrből készült háromrészes szerkezet a világ legősibb protézise.

A Manchesteri Egyetem kutatójaként dolgozó Jacky Finch két önkéntest kért fel a mesterséges lábujj valós funkciójának bizonyításához. Az alanyok - mindkettejüknek hiányzott a jobb nagylábujja - ókori egyiptomi bőrszandálok utánzataiban, valamint mezítláb is tesztelték a művégtag hatékonyságát.

A vizsgálat során egy papírmasé technikával készült, és az időszámításunk előtti 600 körüli időkből származó művégtagot is próbára tettek a kutatók. Az eredmények szerint az alanyok sokkal jobban mozogtak a mesterséges végtagok utánzatainak segítségével. A szandál és a kartonázs-replika viselésekor az önkéntesek lábfejének ruganyossága 87 százalékos volt az egészséges bal lábukhoz képest, míg a fa-bőr protézis és a szandál együttes viselésekor 78 százalékos eredményt produkáltak.

Finch végkövetkeztetései szerint az ókori művégtag akkor volt igazán hatékony, ha gazdája szandállal együtt viselte. A tanulmányt a Journal of Prosthetics and Orthotics című folyóirat internetes oldalán fogják közzé tenni - adta hírül az io9.com tudományos honlap.  • Hírek
  • Bankszámla