Megvan az eddigi legkisebb dinoszaurusz

2012.10.04. 09:21

A valaha élt egyik legkisebb dinoszaurusz fosszíliáit tárták fel Dél-Afrikában, a Pegomastax africanus kétszázmillió évvel ezelőtt élt, abban az időszakban, amikor a Pangaea szuperkontinens épp kezdett széttöredezni.

Pegomastax africanus
Pegomastax africanus
Fotó: Tyler Keillor / sciencedaily.com

Az egyetlen ismert fosszíliára, amelyet a Harvard Egyetem gyűjteményében őriztek, Paul Sereno paleontológus, a Chicagói Egyetem professzora figyelt fel, aki a ZooKeys online folyóiratban és a National Geographic Society honlapján tette közzé vizsgálatainak eredményeit – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

A Pegomastax africanus a Heterodontosaurida dinoszauruszokhoz, azaz a különböző fogú gyíkokhoz tartozott. A csoport tagjai nevüket annak köszönhetik, hogy míg más dinoszauruszok és hüllők egyféle fogakkal rendelkeztek, a Heterodontosauridák többfélével. A Pegomastax africanus parányi, mindössze 2,5 centiméteres, papagájokéhoz hasonló csőrrel rendelkezett, a felső és alsó állkapocsban egy-egy pár agyarszerű tépőfog ékeskedett. Ennek ellenére a dinoszaurusz nagy valószínűséggel vegetáriánus volt, az agyarak a gyümölcsök felszúrására szolgáltak, a mögöttük sorakozó fogak pedig a növények szeletelésére, ráadásul az alsó és felső fogsor egymást élesítő ollóként működött.

Az állat hossza nem érte el a 70 centimétert, súlya pedig akkora volt, mint egy házimacskáé, testét nagy valószínűséggel a tarajos sülhöz hasonlatos tüskék borították. Fürge, két lábon járó „tarajos sül” volt – hangsúlyozta Paul Sereno professzor.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla