16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Korai maja uralkodó sírját tárták fel

2012.10.26. 16:47

Korai maja uralkodó végső nyughelyét tárták fel Guatemala déli részén. A jáde ékszerekkel és egyéb tárgyakkal telezsúfolt temetkezés az eddig felfedezett legősibb maja királyi sír.

A temetkezésre Takalik Abaj, a preklasszikus korszak (i.e. 1800 - i.sz. 200) egyik legjelentősebb maja városának feltárása közben bukkantak. Miguel Orrego guatemalai régész szerint a sírkamrát i.e. 700 és i.e. 400 között építették, több évszázaddal, mielőtt a maja civilizáció elérte virágkorát. Ez a legrégebbi sír, amelyet az adott régészeti helyszínen eddig felfedeztek.

A sírkamrában emberi maradványokat nem találtak, viszont a maják szent kövéből faragott pompázatos ékszerek sokaságát fedezték fel, közöttük keselyűfej alakú medalionnal díszített nyakláncot. Utóbbival, amely a hatalmat és a gazdagságot jelképezte, tiszteletben álló idősebb férfiakat tüntettek ki.

A régészek a temetkezést még júniusban tárták fel, de most készült el a leletanyag radiokarbonos kormeghatározása, amelynek alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a sír K'utz Chman főpapé lehetett, aki i.e. 700 körül uralkodott Takalik Abaj városában. A történészek meggyőződése szerint K'utz Chman uralkodása alatt honosodtak meg a maja civilizációt a későbbiekben meghatározó "stílusjegyek": ekkor váltották fel a négyszögletes építményeket a piramisok, és vált szokássá a királyi családok tagjai "kőportréinak" kifaragása. "Nagyhatalmú vezető volt, aki az olmék és a maja kultúra közötti átmenet időszakában uralkodott" – hangsúlyozta Miguel Orrego.

A maja civilizáció i.e. 250 és i.sz. 800 között élte virágkorát. Amikor az olmék birodalom i.e. 400 körül hanyatlásnak indult, a maják fokozatosan átvették a hatalmat az olmék kereskedelmi útvonalak fölött. Susan Gillespie, a Floridai Egyetem régésze, aki nem volt részese a feltárásoknak, hangoztatta, hogy a sírban talált gazdag ékszerlelet segítségével többet megtudhatnak arról, hogy a maja civilizáció korai szakaszában miként munkálták meg a jádét, valamint e becses féldrágakő kereskedelmi útvonalairól.  • Hírek
  • Hírek