Bernát, Felícia
EUR 384,18 Ft
USD 363,25 Ft
7 °C
31 °C

Női csontvázat találtak III. Richárd sírjában

2012.10.31. 16:29

Egy nő csontváza is előkerült a földből azon az ásatáson, amelyen nagy valószínűséggel III. Richárd angol király maradványaira bukkantak szeptemberben brit kutatók, de hogy kié, arról fogalmuk sincs a szakembereknek.

Leicester központjában egy autóparkoló helyén folyik a feltárás augusztus vége óta. Már szeptember közepén rendkívüli eredménnyel járt a munka: gerincdeformitásos, bezúzott koponyájú csontváz került napvilágra, márpedig III. Richárdot – aki a rózsák háborúját lezáró bosworth-i csatában vesztette életét 1485-ben – a korabeli beszámolók szerint az ütközetben lerántották lováról, majd a fejére mért ütéssel végeztek vele. Az előkerült csontvá ráadásul súlyos gerincferdüléstől szenvedett, bár William Shakespeare drámájával ellentétben púpos azért nem volt, csupán egyik vállát magasabban hordta, mint a másikat.

A kutatásokat végző Leicesteri Egyetem szóvivője szerint a koponyasérülés közvetlenül a férfi halála előtt keletkezett, a gerincoszlopba pedig nyílhegy fúródott. Mindezek alapján nagy a valószínűsége, hogy III. Richárd maradványaira bukkantak, de a bizonyossághoz DNS-vizsgálatokat végeznek, amelyek végeredményére januárig várni kell. Az összevetéshez a DNS-mintát Richárd nővére, Yorki Anna élő leszármazottaitól kapták a kutatók.

Ami a női csontvázat illeti, jóval nagyobb a tanácstalanság. III. Richárdot a ferences rendi Grey Friars templomban helyezték végső nyugalomra, de a templomot az 1530-as években lerombolták. A mostani ásatások során feltárták a klastromot, a káptalantermet, valamint megtalálták a templomot is, benne a csontvázakkal.

"Azt tudjuk, hogy legalább egy nő biztosan kapcsolatban állt a klastrommal. Ellen Luenornak hívták, aki lehetséges alapítója és támogatója volt a monostornak férjével, Gilberttel. A rendház azonban a szegények, betegek és hajléktalanok segítője is volt, és anélkül, hogy tudnánk, hova temették eredetileg Ellen Luenort, nem sok esélye van annak, hogy valaha is kiderül, kié a csontváz és miért temették ide" – idézte a The Daily Telegraph című brit lap Matthew Morrist, a Leicesteri Egyetem régészét.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás