Élelemhiány okozhatta a maják vesztét

2012.11.13. 11:50

A Brigham Young University talajkutatói modern eszközökkel fejtették meg, miért indult hirtelen hanyatlásnak a maja civilizáció. A maja kultúra Közép-Amerikában virágzott nagyjából 250-900 között, fejlett írásmódjáról, építészetéről és naptáráról híres.

Richard Terry, az egyetem kutatója és csapata a maják legnagyobb városa, Tikal talaját vizsgálta. Nem meglepő, hogy az alacsonyabban fekvő részeken kukoricatermesztés nyomait találták, ahol kisebb volt a talajerózió, és a földművelés el tudott tartani hatvanezer embert.

A csapat azonban erózió nyomaira bukkant a magasabban fekvő területeken, ami arra utalhat, hogy a földművelést kénytelenek voltak kiterjeszteni a kevésbé jó talajokra is. Ha kiirtották a növényzetet annak érdekében, hogy kukoricát termesszenek, akkor fokozhatták a talaj erózióját. A meredekebb, növényzet nélküli területekről ugyanis lemosódik a termőréteg. Ha a maja földművelés okozta a talaj pusztulását, akkor egy idő után a lakosok kevesebb élelmet tudtak termelni.

Talajrégészet

A felfedezés csak egy példája annak, hogy a talaj vizsgálata hogyan segítheti a régészeket munkájukban. Richard Terry szerint sokkal pontosabb adatokat is kaphatnak, mint az egyébb fennmaradt tárgyak vizsgálatával, mivel az épületek összedőlnek, a festmények megfakulnak, a talaj kémiája azonban mindig ott lesz.

A Tikal környékén élő vegetáció például a C3-nak nevezett fotoszintézist végzi, a kukorica a C4-et. A C3 típusú fotoszintézis a mérsékelt és hideg égövön elterjedt növényekre jellemző, a C4 viszont főleg a trópusi fűfélékre, a kukoricára és a nádra. A kétféle fotoszintézis különböző talajmintát hagy maga után, így a kutatók könnyen meg tudják mondani, hogy az adott területen milyen növényt termesztettek.

A kutatók a talaj különböző rétegeit vizsgálták meg, meg tudták határozni, mely időszakokban volt a kukoricatermesztés jellemző az adott területekre. Még a meredekebb emelkedőkön is termesztettek kukoricát azonban az időszakokban, amikor több élelemre volt szüksége a városnak.  • Tippek
  • Árfolyam