16:00, December 09. ÉLŐ
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Láva temette be a 6. századi japán katonát

2012.12.19. 09:34

Hatodik századi páncélos vitéz földi maradványait tárták fel a japán Pompejinek nevezett régészeti helyszínen, Tokiótól 110 kilométerre északra. Az ásatások Gunma prefektúrában, Haruna vulkanikus hegységben folynak. Az ókori japán település Pompeji és Herculaneum sorsára jutott: 1400 évvel ezelőtt forró vulkanikus kő és hamu pusztította el.

Míg a korabeli japán harcosok egyetlen lemezből kovácsolt páncélt viseltek, az ismeretlen vitéz apró lapocskákból, bőrszíjakkal összefűzött vértet viselt. A szakértők szerint a páncéling, amely az adott kor technikai újdonságát jelentette, a Koreai-félszigetről származhatott.

A harcos szemtől szembe fogadta a piroklasztikus árnak nevezett forró kő- és hamufolyamot. "Normális körülmények között egy ilyen folyam láttán az ember futásnak ered, de ez a férfi szemtől szembe fogadta a halált" – hangsúlyozta Ohki Sinicsiro, a Gunmai Régészeti Kutatási Alap szakembere, aki szerint mind a vért, mind a férfi magatartása arra utal, hogy magas rangú személyről van szó. Lehet, hogy imádkozni próbált, csillapítandó a vulkán haragját – vélekedett a régész.

A férfi földi maradványai mellett egy gyermekkoponya-töredéket találtak, a szakemberek DNS-vizsgálatoknak vetik alá a csontokat, hogy kiderítsék, rokonságban állt-e a két személy.   • Hírek
  • Hírek