Vanda, Paula
-4 °C
3 °C

Régészeti kincseket keresnek Tételhegyen

2012.12.19. 18:11

Öt éven át évi egymillió forinttal támogatja az állami tulajdonú Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI) a jövő nyáron újrainduló régészeti ásatásokat a Solt melletti Tételhegyen, ahol hosszabb távon nemzeti emlékhely kialakítását tervezik. Az együttműködési megállapodást szerdán írta alá az ÉMI és a Magyar Tudományos Akadémia a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban.

A Bács-Kiskun megyei Solt város határában fekvő százhektáros terület régészetileg eddig feltárt fél százaléka alapján bizonyítható, hogy a Tételhegy az őskortól a török kor kezdetéig folyamatosan lakott hely volt. A légi felvételek elemzésétől az üledékföldtani vizsgálatokig minden elvégzett kutatás azt erősíti, hogy a Kalocsai-Sárköz egykor mocsarakkal védett lelőhelye a hazai régészeti feltárások egyik legígéretesebb helyszíne lehet.

A megállapodás szerint az első egymillió forintot még az idén átutalja az ÉMI. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának (BTK) munkatársai először a jövő év decemberében, majd minden év végén írásos összegzést készítenek a közcélú adomány felhasználásáról, a régészeti munkálatok előrehaladásáról. A felek távlati célja egy nemzeti emlékhely létrehozása a kiemelkedő jelentőségű történeti helyszínen.

Az NFM a közérdeket szolgáló társadalmi szerepvállalásra is ösztönzi a felügyeletére bízott társaságokat. A minisztérium a hazai vállalkozásokat arra bátorítja, hogy saját eszközeikkel segítsék elő a nemzeti közösséget gazdagító tudományos eredmények, művészeti alkotások és sportteljesítmények megszületését - idézte a közlemény Hegmanné Nemes Sárát, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vagyonpolitikáért felelős államtitkárát.