Előd
6 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Nyilvánosságra kerültek Sartre és egy terrorista titkos beszélgetései

2013.02.03. 19:20

Nyilvánossá vált a francia filozófus Jean-Paul Sartre és a német Vörös Hadsereg Frakció (RAF) terrorszervezet vezetője, Andreas Baader eddig titokban tartott börtönbeszélgetésének jegyzőkönyve. Az 1974. december 4-én a Stuttgart-Stammheim börtönben lezajlott beszélgetés során Sartre igyekezett lebeszélni a RAF-terroristát a gyilkosságokról - írja a német Spiegel magazin online kiadása vasárnap.

A RAF olyan "akciókat hajtott végre, amelyekkel a nép nem értett egyet" - mondta Sartre, hozzátéve, hogy az ilyen akciók  Németország számára nem igazolhatók. A beszélgetés hangneme feszült volt, Baader a filozófus-íróra többször is csak a kérdés? felszólítással förmedt.

A szélsőbaloldali RAF a hatvanas évek végén az akkori Nyugat-Németországban terrorista merényletekkel akarta megdönteni a nyugati társadalmi rendszert. A többségükben gazdasági vezetőket, politikusokat és rendőröket ért támadásokban és túszejtő akciókban összesen 34 ember halt meg. A csoport 1998-ban bejelentette feloszlását.

A találkozón Baader írógépen írt téziseit olvasta fel, amikor pedig Sartre visszakérdezett, megismételte ugyanazt a mondatot. Amikor mégis egyes mondatrészeket  kellett kifejtenie, akkor láthatóan nehézségei támadtak -  írta a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) jelenlévő tisztviselője.

A neves filozófust sok kritika érte annak idején, amiért felkereste a terrorista vezetőt. A találkozó után tartott sajtótájékoztatóján Sartre azt állította, hogy az elkülönítéssel kínzásnak teszik ki a magánzárkában lévő Baadert, jóllehet nem is járt a cellában. Többek szerint az akkor már idős, félig vak író a rideg beszélő-helyiséget nézte Baader zárkájának.

A terrorista - több társával együtt - 1977-ben, máig tisztázatlan körülmények között öngyilkosságot követett el.