Így nézhetett ki III. Richárd

2013.02.05. 11:26

Évszázadokig csak Shakespeare műveiből ismertük III. Richárd brit uralkodót, de amióta egy leicesteri parkoló betonja alól kiásott csontvázról bebizonyosodott, hogy az valójában a király földi maradványa, felpörögtek az események.

65700812 87f13eaf-9ab0-4dc0-89ed-9db0af3eaebd

Az első vizsgálatok kiderítették, hogy gyilkosai rútul elbántak a királlyal, nemcsak összeverték, megcsonkolták, de még farba is szúrták valamivel. Ennél kellemesebb hír, hogy a Dundee Egyetem arcrekonstrukcióval foglalkozó szakértői a koponya alapján egy speciális számítógépes programmal elkészítették azt a modellt, ami soha nem látott pontossággal mutatja meg, hogy is nézhetett ki a csúf véget ért király. „A háromdimenziós modellt műanyagból készítettük el, műszemet helyeztünk bele, parókát raktunk rá, kiigazítottuk a bőr tónusát, és a megfelelő ruhába öltöztettük” – árult el részleteket a munkafázisokról Caroline Wilkinson, az arcrekonstrukció szakértője.

A munka során Janice Aitken, a csoport grafikusa a korabeli ábrázolások segítségével állapította meg, milyen hajviselet, hajszín és ruha illik a legjobban a királyi főhöz. „Ezek a részletek általában nem derülnek ki a csontvázból, így a legvalószínűbb összetevőket az egyéb ismereteink alapján kell kidolgoznunk” – mondta el a szakember.

A munka még azelőtt elkezdődött, hogy a DNS-vizsgálat bebizonyította volna, hogy valóban III. Richárd holttestére bukkantak Leicesterben. A szakértők szerint bár most már amúgy is teljes a bizonyosság, az arc helyreállítása akkor is fontos része az azonosítási folyamatnak, ha a királyról valójában nem maradt fent kortárs művész által jegyzett portré. A szakértők szerint a fennmaradt, de Richárd halála után készült, őt ábrázoló festményen annyira hasonlítanak az arcok, hogy valószínű: a festők sem tudták, pontosan hogy nézett ki, inkább egy korabeli, mára már elveszett alkotásról másoltak.

A III. Richárd Társaság egyik tagja, Philippa Langley a brit Channel 4 tévéadó műsorában azt mondta, hogy a király nagyon jóképű volt: „Nem egy zsarnok arca ez. Sajnálom, de nem.” A modell egyébként igazolta a hagyományos elképzelést, amelyek szerint III. Richárd arca finom, már-már nőies volt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla