Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az ősemberek is a divat rabjai voltak

2013.03.08. 09:20

A Bordeaux-i Egyetem kutatói szerint az ősemberek sokkal korábban kezdtek ékszereket használni, egyes dél-afrikai barlangokban 75 ezer éves ékszereket találtak. A nyakláncok és karkötők rózsafüzér-szerűek voltak, különböző kagylókat és köveket fűztek egymáshoz az ott élők.

A kutatók szerint szimbolikus jelentősége volt az ékszereknek, a csoporthoz tartozást vagy épp ellenkezőleg, az egyén különbözőségét jelölhették. Hasonló ékszereket találtak Európában is, amelyek a kőkorszakból származnak, és nagyjából negyvenezer évesek lehetnek. Az európai ékszereket állati- és emberi fogakból, csontokból, elefántcsontból, kőből, kagylókból készítették.

Nassarius gibbosulus shell beads

A legősibb ékszerek százezer évesek lehettek, de ezek nem voltak ennyire kifinomultak, mint a későbbi darabok, a legtöbb kagylóból és csigaházakból készült. Emiatt a régészek egy része nem biztos abban, hogy ugyanolyan szimbolikus szerepük volt, mint a későbbi ékszereknek, de még azt is megkérdőjelezték, hogy emberek alkották ezeket és nem véletlenül találták ott a kagylókat.

A Marian Vanhaeren, a Bordeaux Egyetem kutatója azonban azt állítja, hogy olyan bizonyítékot talált, amely alapján egyértelmű, hogy 72-75 ezer évvel ezelőtt is tudatosan viseltek ékszereket az ősemberek. A Dél-Afrikában lévő Blombos-barlangokban 68 kagylót találtak, amelyek többsége szorosan össze volt fűzve, pont úgy, ahogy egy nyakláncot vagy karkötőt készítenénk. Valamennyi kagyló át volt szúrva és a kutatók vizsgálatai alapján a kagylókat a közelben gyűjthették össze.

kep1
Fotó: Marian Vanhaeren

A barlangban több rétegből is előkerültek ékszerekre utaló nyomok, így a kutatók arra is kíváncsiak voltak, hogy a különböző korokban hogyan változott a divat. Különböző vizsgálatokat végeztek a kagylókkal, hogy megállapítsák, hogyan viselték ezeket. Összesen hat különböző módot találtak, az alacsonyabb rétegekben például mindegyik kagyló után csomót kötöttek, a felsőbb rétegekben, vagyis a későbbi korokban pedig kettesével kötötték össze a kagylókat.

A csapat szerint mindez azt jelenti, hogy az ékszereket tudatosan viselték, állandóan változtatták a formájukat, vagyis pont úgy változott a divat, mint manapság. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy ugyanaz a csoport változtatta a divatot, a másik magyarázat pedig, hogy idővel másik népcsoport költözött a területre, akik nem folytatták az ottaniak hagyományait, hanem saját ékszerviselési divatot teremtettek.