Hatezer éves házakat találtak Angliában

2013.03.12. 14:53

Négy hatezer éves ház maradványaira bukkantak a szakemberek a délkelet-angliai Berkshire megyében. A radiokarbonos kormeghatározás szerint a Windsor melletti kőfejtő területén feltárt épületek Nagy-Britannia legöregebb házai közé tartoznak.

Az első épületet öt évvel ezelőtt találták a Wessex Archaeology nevű vállalat szakemberei. A felfedezés híre hatalmas izgalmat váltott ki, mivel nagyon kevés ház maradt fenn ilyen régi időkből Angliában, egy egész épületegyüttes feltárása pedig példa nélkülinek számít.

A kutatók szerint bár csupán a falalapok és a dúcnak ásott gödrök maradtak meg a Windsor melletti Kingsmead kőfejtő homokos talajában, az alapzatok mérete arról árulkodik, hogy egykor hatalmas, feltehetőleg a gabonamagok és élelmiszerek tárolására alkalmas, padlástérrel ellátott építmények állhattak a területen.

A házak egyikén végzett radiokarbonos vizsgálat nagyjából időszámításunk előtt 3800 és 3640 közötti időre helyezte az építés idejét. A kutatók reményei szerint a szerves leletek alapján a többi épület korát is sikerül meghatározniuk, a helyszínen elszenesedett sültétel-maradványokat és mogyoróhéjakat találtak.

A házak alapja négyszögletes, belül mindegyikük kettéosztott. A legnagyobb épület 17x7 méteres alapterületen nyugodott, és a szakemberek úgy vélik, hogy mindegyik zsúpfedelű volt. A helyszínen talált leletek között edények, nyílhegyek és kőből készült gabonaőrlők is sorakoznak.

Az ásatást vezető Alistair Barclay szerint bár az épületeknek csupán az alapjuk élte túl az elmúlt évezredeket, a földben megmaradt szerkezeti elemek értékes bizonyítékul szolgálnak a hajdani gerendamegmunkálási technikákra.  • Tippek
  • Bankszámla