Árpád
-2 °C
4 °C

Megtalálták az alvilág kapuját

2013.04.02. 12:43

Olasz régészek megtalálták a pokol kapujának nevezett barlangot Törökországban. A görög-római mitológia szerint ez a barlang volt az alvilágba vezető út. Az ősi Hierapolisz városában volt a barlang bejárata, ahonnan mérgező gázok jönnek elő. Sztrabón görög földrajztudós időszámításunk kezdete körül azt írta, hogy „annyira mérgezőek a gázok, hogy bármilyen állat belép, azonnal holtan esik össze. Fecskéket dobtam be és azonnal elhullottak, ahogy belélegezték a gázokat."

Francesco D'Andria, a University of Salento régészprofesszora vezette az ásatást végző csoportot. Az ősi Hierapoliszt ma Pamukkalénak hívják. Pamukkale hófehér szikláiról ismert, amelyeket a földfelszín alól feltörő, kalcium-hidrogénkarbonátban és szén-dioxidban gazdag, 35 fokos víz hozta létre.

3.hells-gate-130329-after-excavation

Már az ókorban is látogatták a gyógyfürdőt, a mitológia szerint II. Euménosz pergamoni király lánya megbetegedett és azt javasolták neki, hogy ebből a vízből igyon és fürödjön meg benne. A lány meggyógyult, a király pedig várost építtetett a helyre, amelyet Hierapolisznak nevezett el.

D'Andria elmondása szerint a görögül Plutoniumnak nevezett barlangot akkor találták meg, amikor a patak forrását keresték. Számtalan romot, épülettörmeléket találtak a helyszínen, valószínűleg földrengés döntötte le ezeket. Oszlopmaradványokat is találtak, amelyek egy templom előtt állhattak. Olyan feliratokat is találtak a régészek, amelyek Plútóra és az alvilágra utalnak.

A barlang bejáratánál volt a templom, a hívek ennek a lépcsőiről nézhették a rituálékat. Közelebb nem mehettek, csak a papok állhattak közvetlenül a barlang közelében. A régész szerint a szertartások alatt apró madarakat adtak a zarándokoknak, akik így saját kezűleg is ki tudták próbálni a bejárat halálos hatásait.

A pokol kapujának digitális rekonstrukciója
A pokol kapujának digitális rekonstrukciója

A gázok miatt hallucináló papok pedig bikákat áldoztak fel Plútó tiszteletére. A szertartás részeként az állatokat bevitték a barlangba, majd holtan húzták ki őket onnan, a papok egyszerűen visszatartották lélegzetüket.

Az ásatások alatt is megtapasztalták a gázok veszélyességét, apróbb madarak pusztultak el, amikor a barlang bejáratához repültek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?