Sarolta, Emese
17 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Egy hurrikán okozhatta a spanyol birodalom hanyatlását

2013.04.05. 12:32

Brit történészek szerint egy spanyol kereskedelmi flottának – de különösen a kötelék egyik gályájának – az elsüllyedése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megingott Spanyolország gyarmatosító ereje.

A 28 hajós flottából nyolc hajó csaknem négy évszázada, Floridától 640 kilométerre süllyedt el egy rendkívül heves hurrikán miatt a mai Venezuelából, akkor Cumana spanyol gyarmatról indulva Spanyolországba. Félezer ember vesztette életét, köztük 121 misszionárius. A kulcsfontosságú gálya, a Buen Jesús y Nuestra del Rosario 117 tonnás volt.

Kincseinek feltérképezéséről szerdán tartottak Londonban sajtóértekezletet, amelyen elmondták, hogy 39 aranyrudat, 1184 ezüstpénzt, több mint hatezer igazgyöngyöt rejt a roncs és környéke. Történészek szerint a veszteség rendkívül érzékenyen érintette a spanyol központi bankot, mert olyan időszakban történt, amikor valósággal vágtatott a spanyol infláció, 300 százalékos volt, Spanyolországnak pedig véget nem érő háborúi miatt tetemes adóssága halmozódott fel.

Madrid már sohasem heverte ki a veszteséget – idézte a Daily Telegraph Sean Kingsley brit régészt, aki 2005 óta tanulmányozza a flotta roncsait, amelyekből az első leleteket 1990-ben hozták a felszínre. A legutóbbi mélytengeri felderítést szondával végezte egy floridai cég. A vizsgálódás során mellékesen sok papagájcsontot is találtak, ami arra utal, hogy ezekkel a madarakkal kereskedtek: Európában jól el lehetett adni őket.