Árpád
-2 °C
4 °C

Egy hurrikán okozhatta a spanyol birodalom hanyatlását

2013.04.05. 12:32

Brit történészek szerint egy spanyol kereskedelmi flottának – de különösen a kötelék egyik gályájának – az elsüllyedése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy megingott Spanyolország gyarmatosító ereje.

A 28 hajós flottából nyolc hajó csaknem négy évszázada, Floridától 640 kilométerre süllyedt el egy rendkívül heves hurrikán miatt a mai Venezuelából, akkor Cumana spanyol gyarmatról indulva Spanyolországba. Félezer ember vesztette életét, köztük 121 misszionárius. A kulcsfontosságú gálya, a Buen Jesús y Nuestra del Rosario 117 tonnás volt.

Kincseinek feltérképezéséről szerdán tartottak Londonban sajtóértekezletet, amelyen elmondták, hogy 39 aranyrudat, 1184 ezüstpénzt, több mint hatezer igazgyöngyöt rejt a roncs és környéke. Történészek szerint a veszteség rendkívül érzékenyen érintette a spanyol központi bankot, mert olyan időszakban történt, amikor valósággal vágtatott a spanyol infláció, 300 százalékos volt, Spanyolországnak pedig véget nem érő háborúi miatt tetemes adóssága halmozódott fel.

Madrid már sohasem heverte ki a veszteséget – idézte a Daily Telegraph Sean Kingsley brit régészt, aki 2005 óta tanulmányozza a flotta roncsait, amelyekből az első leleteket 1990-ben hozták a felszínre. A legutóbbi mélytengeri felderítést szondával végezte egy floridai cég. A vizsgálódás során mellékesen sok papagájcsontot is találtak, ami arra utal, hogy ezekkel a madarakkal kereskedtek: Európában jól el lehetett adni őket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?