Jenő
-3 °C
6 °C

Ma van a Sör Napja

2013.04.06. 09:09

Bár a világ legnagyobb sörünnepének a bajor Oktoberfestet szokás tartani, április 6-a legalább ilyen fontos dátum a naptárban a sörök rajongóinak, elsősorban Amerikában. 1933-ban, vagyis éppen 80 éve ezen a napon ért véget a tizenhárom éven át tartó szesztilalom. Azóta ezen a napon ünneplik az amerikaiak a sör napját, New Beer's Eve-et (a szójáték a szilveszterre, vagyis New Year's Eve-re rímel, és nagyjából annyit tesz, az új sör előestéje).

A szesztilalmat az amerikai alkotmány 18. kiegészítése vezette be 1920-ban, és betiltotta a 2,75 százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italok forgalmazását. A célja eredetileg az volt, hogy a háborús időkben az ország nyersanyagait az alkoholgyártásról más területekre tudják átcsoportosítani, illetve a bűnözést akarták visszaszorítani vele.

Egyik sem járt sikerrel, mire a tilalom életbe lépett, az első világháborúnak rég vége lett, a szervezett bűnözés pedig óriási pénzeket keresett az illegális alkoholbizniszből. A tilalmat 1933-ban az úgynevezett Cullen-Harrison törvény, majd az alkotmány 21. kiegészítése oldotta fel.

A szesztilalom alatt a sör maximális alkoholszintje mindössze 0,5 százalék lehetett Amerikában (ezzel a szinttel ma sok országban már alkoholmentesként lehet a sört árusítani). Amikor 1933 tavaszán Franklin D. Roosevelt elnök aláírta az új törvényt, ez a szint 3,2 százalékra emelkedett, ami még mindig aránylag gyengének számít, de már jó szívvel nevezhető valóban sörnek. A változás április 7-én lépett érvénybe, de hatodikán este Amerika-szerte már tízezrek várakoztak a kocsmák előtt, hogy 13 év után az első legális sörüket megihassák – ezért ünneplik ma is hatodikát, a nagy nap előestéjét az amerikaiak.

Az amerikai sörfözők szövetségének adatai szerint 1933. április 6-7. egy azóta sem látott hatalmas ivászat volt az egész országban. Másfél millió hordót vertek csapra, és az amerikaiak 25 millió dollárnyi sört öntöttek le a torkukon két nap alatt, ami mai áron közel 440 millió dollárt, azaz bő százmilliárd forintot jelent. A feléledő söripar ötvenezer új munkahelyet teremtett még abban az évben, ami a nagy gazdasági világválságban valóságos megváltóként hatott az amerikai gazdaságra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?